ВестиЗајечар: Завршава се уградња система за избегавање судара

Зајечар: Завршава се уградња система за избегавање судара

Зајечар: Уградња система за избегавање судара
Фото: Град Зајечар

У Зајечару се завршава уградња „паметних система“, односно система за обавештавање и упозоравање возача ради превенције саобраћајних незгода.

Смећари и остала возила јавних предузећа и установа у Зајечару ових дана добијају интелигентне системе који детектују пешаке, задржавају возило унутар траке, упозоравају возача на потенцијалну опасност

Зајечар: Уградња система за избегавање судара
Фото: Град Зајечар

До данас, завршена је испорука и уградња система за избегавање судара на 45 путничких возила зајечарске Градске управе, јавних предузећа и установа, а у току је уградња ових система у теретним возилима ЈКСП „Зајечар”.

Начелник Одељења за обједињене јавне набавке и локални економски развој у зајечарској Градској управи Иван Живковић је рекао да овај систем треба да допринесе безбеднијем саобраћају у Зајечару.

Иван Живковић — Начелник Одељења за обједињене јавне набавке и локални економски развој у зајечарској Градској управи
Фото: Град Зајечар

„Овај систем се састоји од камере која детектује опасност, дисплеја, односно екрана и звучника који упозорава возача две секунде пре самог ударца у одређени предмет или особу. Он детектује пешаке, семафоре, мртве углове, саобраћајне знакове, бициклисте… На време упозорава возача остављајући му секунду и по за реаговање тако што ће успорити или потпуно зауставити возило. На екрану се појављује потенцијална опасност: пешак или возило, уз пиштећи звук”, наводи Иван Живковић и додаје:

„Код путничких возила се поставља једна камера, широкоугаона, на предње ветробранско стакло. Код теретних возила и аутобуса постављају се 3 камере, и то две на бочним задњим угловима, а једна на предње ветробранско стакло. Возаче аутобуса упозорава кад путници улазе и излазе.”

Зајечар: Уградња система за избегавање судара
Фото: Град Зајечар

За коришћење овог „паметног система“ није потребна било каква посебна обука, једноставно, кад возач да контакт систем се активира сам.

Пројекат „Систем обавештавања у реалном времену за смањивање саобраћајних незгода у граду Зајечару” суфинансира Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,388ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб