Vesti„Zaječarska inicijativa” poziva sve komšije i komšike: Budite heroji svojih komšiluka!

„Zaječarska inicijativa” poziva sve komšije i komšike: Budite heroji svojih komšiluka!

„Zaječarska inicijativa”: Konkurs „Komšije u akciji: Heroji Zaječara”

„Zaječarska inicijativa” poziva meštane Avnoja, Podliva, Brestaka, Kotlujevca, Višnjara, Vlaške male, Oskoruše, Centra, Belog brega, Dva Brata, Pišure, Šljivara, Izvorskog puta, Popove plaže, Muljaka, Gojkove jaruge i svih drugih znanih i neznanih zaječarskih naselja da se prijave za učešće u ovom programu, pokušaju da svoja naselja učine boljim i ugodnijim za život, i time ih upišu na mapu nekog budućeg i lepšeg Zaječara.

Svaka ideja koja bude odobrena na konkursu „Komšije u akciji: Heroji Zaječara”, biće podržana sredstvima u iznosu do 90.000 dinara.

Iz „Zaječarske inicijative” poručuju da ako svako u svom komšiluku uradi ono što može, ma koliko malo i beznačajno delovalo – grad može postepeno da se načini boljim mestom za život svih nas.

„Ideja iza ove akcije, u koju inače čvrsto verujemo, jeste da kvalitet života u našem gradu, pre svega od nas samih zavisi, a ukoliko se otrgnemo apatije, udružimo i angažujemo – možemo da budemo heroji svojih ulica, sokaka, naselja i konačno – celokupnog grada. I to je poenta programa ’Heroji Zaječara’”, kažu u „Zaječarskoj inicijativi”.

Ovo je inače još jedan u nizu programa donacija „Zaječarske inicijative”, koja je u prethodnih 12 godina podržala preko 170 projekata grupa građana i organizacija iz Timočke Krajine u ukupnom iznosu od 250.000 dolara i time postala najveći donator u zemlji koji radi na lokalnom, odnosno regionalnom nivou.

„Za sredstva mogu da konkurišu samo komšike i komšije, važno je da ih je više od 10 i da dolaze iz istog naselja. Nije potrebno da imaju bilo kakvo registrovano udruženje”, navode u Zaječarskoj inicijativi.

Osnovna svrha ovog programa jeste isključivo da okupi ljude koji žive u istom naselju i omogući im da zajedno urade nešto dobro za svoje okruženje – dakle , komšije mogu da bude veoma kreativne. Jedini uslov jeste da projekat uključuje direktno angažovanje komšija, a ne da se svodi isključivo na kupovinu robe (npr. da se samo nabavi mobilijar) ili nabavku usluga (npr. da se plati preduzimač da nešto uradi).

Kroz program se ne podržava investiciono održavanje zgrada. Ukoliko projekat bude odobren i ukoliko podrazumeva bilo kakve intervencije u javnom prostoru, on mora da bude u skladu sa važećim urbanističkim planovima grada. Takođe, sredstvima iz budžeta se ne mogu plaćati honorari i alkohol.

Pri odlučivanju, prednost će imati projekti koji donose korist celom naselju, odnosno što većem broju građana, koji aktivno uključuju što više komšija i komšika i koji podrazumevaju doprinos grupe koja konkuriše u naturi ili u novčanim sredstvima.

Komšije mogu da konkurišu tako što će direktno popuniti kratak onlajn formular na adresi prijava.zainicijativa.org ili tako što će isti formular preuzeti sa adrese forma.zainicijativa.org, popuniti ga i poslati na mejl heroji@zainicijativa.org.

Poslednji rok za prijavu u okviru programa „Komšije u akciji: Heroji Zaječara” je do 4. septembra.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,342PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub