Timočka KrajinaZaječarZaječarska Muzička škola „Stevan Mokranjac” obeležava 74 godine postojanja humanitarnim koncertima

Zaječarska Muzička škola „Stevan Mokranjac” obeležava 74 godine postojanja humanitarnim koncertima

Muzička škola „Stevan Mokranjac” Zaječar – Dan škole

Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac” iz Zaječara obeležiće Dan škole i 74 godina od osnivanja nizom koncerata u maju mesecu.

U četvrtak, 12. maja,kada je i Dan škole, biće održan koncert učenika škole sa početkom u 19:00 sati.

U ponedeljak, 16. maja, sa početkom u 19:00 sati, biće održan koncert nastavnika škole.

U četvrtak, 19. maja, planiran je koncert autorske muzike nastavnika škole Predraga Ristića na klaviru. Početak je u 19:00 sati.

Poslednji u nizu koncerata povodom odeležavanja Dana škole planiran je za ponedeljak, 23. maj u 19:00 sati, kada će nastupiti Jelena Stojković na violi uz klavirsku pratnju nastavnika škole Nikole Stojkovića.

Svi koncert će bili humanitarnog karaktera „Za Lenkinu pobedu”, uz saradnju sa Fondacijom „Iskorak” iz Zaječara.

Odlukom Ministarstva prosvete NR Srbije, 19.08.1948. godine, u Zaječaru je otvorena Niža muzička škola, tada prva i jedina ove vrste u Timočkoj Krajini. Škola je od svog osnivanja, davne 1948. godine, više puta menjala lokaciju. Nastava se danas izvodi u 20 učionica, od kojih su tri za nastavu solfeđa. Svaka učionica ima klavir – pijanino ili elektronski klavir. Koncertna delatnost se odvija u modernoj sali, čijoj je funkcionalnosti i današnjem izgledu doprinela Katedra Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda. Sala ima 200 sedišta i jedna je od najreprezentativnijih među muzičkim školama Srbije.

Kruna uspešnog rada zaječarske Muzičke škole, bilo je održavanje Prvog festivala muzičkih škola Srbije, pod nazivom Omladinski muzički festival (12. maja 1956. godine) u Zaječaru. Festival muzičkih škola i danas traje i svaki jubilarni se održava u ovoj školi. Iz tog razloga 12. maj je datum kada ova škola obeležava svoj dan.

O talentu učenika zaječarske Muzičke škole govore mnogobrojne nagrade na međunarodnim, republičkim i regionalnim takmičenjima. Mnogi od njih danas koncertiraju u svetu ili se bave pedagoškim radom, kako u školi u kojoj su započeli svoje muzičko obrazovanje, tako i širom zemlje i sveta.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,880PratilacaLajkuj
4,046PratilacaZaprati
1,237PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx