Timočka KrajinaZaječarZaječarski „Dečiji centar” u saradnji sa Užičkim centrom za prava deteta radio...

Zaječarski „Dečiji centar” u saradnji sa Užičkim centrom za prava deteta radio na istraživanju o položaju dece sa invaliditetom

Zaječarski „Dečiji centar” u saradnji sa Užičkim centrom za prava deteta radio na istraživanju o položaju dece sa invaliditetom

„Dečiji centar” Zaječar je u saradnji sa Užičkim centrom za prava deteta u prethodna dva meseca vršio istraživanje o položaju dece sa invaliditetom, njihovoj vidljivosti i pristupu sportskim i kulturnim aktivnostima u slobodno vreme.

U Negotinu četiri godine postoji usluga ličnog pratioca kao i usluga prevoza učenika/ca taksi vozilima do škole. U Zaječaru je skupštinskom odlukom iz 2021. godine predviđeno uspostavljanje usluge ličnog pratioca, koju bi pružao Centar za socijalni rad.

„Nadamo se da će do realizacije doći u novoj školskoj godini, ali ostaje pitanje da li je ispunjavanje zakonskih minimuma dovoljno za pokrivanje realnih potreba korisnika/ca u zajednici”, navode iz zaječarskog „Dečijeg centra”.

U istraživanju se još dodaje da što se tiče pristupačnosti objektima i sadržajima za osobe sa invaliditetom razlike skoro da i ne postoje. Ukoliko se izuzme nedavno renoviranu OŠ „Hajduk Veljko” u Zaječaru, koja nakon renoviranja ima pristup spratu za decu sa invaliditetom, kao i Dom kulture u Negotinu koji od prošle godine ima adekvatan prilaz, sve ostalo je isto. Pristup kulturnim i sportskim objektima kao i sadržajima u njima, nije moguć.

Kako je istaknuto u ovom istraživanju što se tiče inkluzivnih sportskih programa i nedostatka istih neophodno je reći da u Zaječaru ne manjkaju ljudski kapaciteti, već volja lokalne samouprave da rešavanje problema u ovoj oblasti učini prioritetnim, te tako pruži jednake šanse za rast i razvoj svoj deci i mladima.

Istraživanje je sprovedeno u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, koji uz podršku Švedske sprovodi Užički centar za prava deteta.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,992PratilacaLajkuj
4,089PratilacaZaprati
1,238PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx