ВестиЗајечарско позориште поново пред публиком

Зајечарско позориште поново пред публиком

Прес-конференција у зајечарском позоришту

У зајечарском позоришту данас је одржана конференција за медије у складу са мерама заштите од корона вируса. Директор установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Владимир Ђуричић је упознао новинаре са планом рада установе у наредном периоду.

Ђуричић је нагласио да је Влада донела одлуку да позоришта могу да почну са радом под одређеним условима које за овдашње позориште прописује Кризни штаб града Зајечара и истакао да се у установи поштују све прописане мере.

Владимир Ђуричић — директор установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”

„Поштује се физичка дистанца, предузете су све прописане санитарне мере, а данас су тестирани сви глумци и припадници технике који су везани за сцену. Људи су тестирани пре почетка рада и уколико буде среће да нико не буде заражен, у зајечарском позоришту ће 31. августа бити изведена премијера представе ’Ближи небу’ аутора и редитеља Жељка Хубача. Биће то прва позоришна премијера у Србији од увођења ванредног стања због пандемије заразе корона вирусом”, каже Ђуричић.

Генерална проба представе била је крајем јуна. Реч је о камерној представи која предвиђа да и публика буде на сцени, тако да због прописане дистанце од 1,5 м места има за само 32 гледаоца.

Прес-конференција у зајечарском позоришту

„Овом представом отвара се 75. сезона овог позоришта, а наредне године обележавамо диван јубилеј – 30 година од од оснивања фестивала ’Дани Зорана Радмиловића’. За друге представе, у којима публика може да седи у гледалишту Позоришта предвиђено је 150 људи, такође са физичком дистанцом, а у Центру за културу у Котлујевцу може бити максимално 100 посетилаца”, додаје Ђуричић.

Ђуричић је најавио наставак рада на представи „Казабалкан” аутора и редитеља Ирфана Менсура, која треба да буде изведена на овогодишњем фестивалу „Дани Зорана Радмиловића”, који су у плану.

Прес-конференција у зајечарском позоришту

Такође је говорио о 20. Међународној филозофској школи „Felix Romuliana” која ће 29. и 30. августа бити одржана на локалитету чије име носи. Тема овогодишње школе је „Безбедност и слобода у светлу пандемијске опасности”.

Школа ће бити организована у смањеном обиму и окупиће само 15 учесника из Србије, јер због пандемије корона вируса не могу доћи учесници из иностранства.

Милош Ђуричић — уметнички руководилац установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”

Уметнички руководилац позоришта Милош Ђуричић је нагласио да упркос корона вирусу план рада позоришта није драстично промењен осим што у априлу није одржан дечји фестивал. Представа „Ближи небу” је врло интересантна, као и остала Хубачева дела, међу којима је и представа „Бизарно” зајечарског театра.

У подели су зајечарски глумци, а гост је Зоран Карајић из Шапца. Говорећи о представи „Казабалкан” Милош Ђуричић је нагласио да је у питању већа подела и да ће у представи учествовати и нови, млади глумци који доносе свежу и креативну енергију. До краја године требало би да се одради још једна дечја представа, наравно ако епидемијска ситуација то буде дозволила.

Милош Петковић — уредник културних издања у установи Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”

Уредник културних издања у установи зајечарског позоришта Милош Петковић је говорио о Зборнику радова са прошлогодишње филозофске школе, који ће бити промовисан одмах након отварања 20. Међународне филозофске школе, сутра у 15:30 часова и најавио значајне теме којима ће се бавити, међу којима је осврт на живот и дело Зорана Водојевића.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб