ВестиЗашто је природни шећер толико бољи од вештачког

Зашто је природни шећер толико бољи од вештачког

Девојка бира између крофне и јабуке
Фото: Shutterstock, илустрација

Није свеједно да ли поједемо колач или јабуку, иако и једно и друго садрже шећер. Ево зашто је природни шећер бољи од вештачког.

Због све веће стопе гојазности у свету, све више се говори о опасностима које доноси вештачки шећер — прекомерна килажа, гојазност, дијабетес типа 2, срчане болести и друге хроничне болести.

Хајде да разјаснимо зашто је природни шећер толико бољи од вештачког.

„Kада једемо јабуку, уносимо и нутријенте које садржи поред шећера, укључујући и воду, масти и протеине. Kада је реч о вештачком шећеру, он нема никакве нутријенте, само сладак укус и калорије”, објашњава дијететичарка Дејн Хјунс.

„Нема много разлике између природног и вештачког шећера, али је велика разлика како се уноси у тело, шта још садржи и колика је количина”, каже директор Маунт Синај лабораторије др Авигдор Арад.

Он истиче да шећер који се природно налази у намирницама никада није присутан у тако великој количини као додати шећери, а притом је увек праћен здравим нутријентима, попут влакана, која успоравају апсорпцију шећера у крв. С друге стране, вештачки шећер нема нутријената, много је концентрованији и брже се ослобађа у крвоток.

„Додати шећер је ужасан за цео систем јер тело мора да производи много инсулина, а знамо да хронично повећан ниво инсулина може да направи велику штету”, каже Арад.

Иако је воће и поврће здраво, треба ли и ту да пазимо на количину шећера?

Активни, здрави људи који немају повећан ниво глукозе могу да једу колико год поврћа желе и готово исто толико воћа, без бриге о шећеру, каже др Хјунс. Разлог томе је, каже она, што људи једноставно не могу да унесу толико воћа и поврћа колико би било потребно да се унесе превише шећера.

Док оболели од дијабетеса морају да поведу рачуна о садржају шећера у воћу и поврћу, Арад каже да остали људи слободно могу да једу ове намирнице без бриге.

Kолико шећера је превише

Не саветује се да уносите више од 10 одсто укупних дневних калорија из додатих шећера, што значи не више од 50 грама шећера ако дневно уносите 2.000 калорија.

Постоје чак и неке оштрије препоруке — Америчка асоцијација за здравље срца не саветује женама да уносе више од шест кашичица или 25 грама додатог шећера дневно, док мушкарци не би требало више од девет кашичица или 38 грама.

Арад укратко каже да би људи требало што више да се клоне додатог шећера.

„Тело није ‘направљено’ да буде изложено толикм количинама шећера”, закључује он.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб