ВестиЖЕНЕ, ПАЖЊА: Не игноришите ове симптоме у "оним данима"

ЖЕНЕ, ПАЖЊА: Не игноришите ове симптоме у „оним данима“

Девојка, улошке
Фото: Pixabay, илустрација

Менструације се разликују — код неких жена трају дуже, обилније су, али значајне промене или „јаки“ симптоми могу да буду и знак да нешто није у реду.

Већина жена менструацију има отприлике на сваких 28 дана, али неке жене имају и краћи или дужи менструални циклус, па менструацију добијају на 21 до 40 дана.

Такође, нормално је да менструација траје између три и осам дана, а код већине жена траје око пет дана. Повремено обилније крварење је такође нормално, али обично траје само неколико дана и крв ће бити црвена на почетку, а касније ће имати розе или браон нијансу, како се смањује обилност крварења.

Просечна жена изгуби 12 кашика крви током менструације, мада може да се деси и више од тога. Такође је нормално и да пре менструације имате неке симптоме, попут надутости, отеклих груди, промена расположења, нервозе…

То је све нормално, а када менструација показује знаке упозорења?

Иако неке жене имају нередовне менструације, ако се дешава да неког месеца уопште не добијете, важно је да одете на преглед. Разлози томе могу да буду бројни, од пилула за контрацепцију, гојења или мршављења, стреса, до интензивног тренинга — али разлог могу да буду и разна стања, попут синдрома полицистичних јајника.

Такође, требало би да одете код лекара уколико крварите више него иначе. Нормално је да је менструација понекад обилнија, али ако за сат времена морате да промените више од једног тампона или улошка, може бити да је реч о синдрому полицистичних јајника, хормонском дисбалансу, па чак и побачају.

Јаки грчеви у стомаку који утичу на ваш свакодневни живот такође могу да буду знак упозорења. Потпуно је нормално да имате грчеве током менструације, али могу да буду и резултат неког гинеколошког стања.

Промене у раду црева током менструције су потпуно уобичајене, али ако имате дијареју или повраћате, требало би да то кажете свом лекару, да не би дошло до дехидрације.

Понекад, сви ови симптоми могу да буду потпуно нормални, а понекад симптом нечег другог — треба имати на уму да 10 одсто жена широм света има ендометриозу и полицистичне јајнике. Зато, ако приметите било какве симптоме који нису уобичајени за вас, треба да одете код лекара како би се утврдио узрок проблема.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб