Timočka KrajinaBor"Ziđin" ugostio učenike Ekonomsko-trgovinske škole: Borski srednjoškolci pravili “mesečeve kolače”

„Ziđin“ ugostio učenike Ekonomsko-trgovinske škole: Borski srednjoškolci pravili “mesečeve kolače”

Kompanija „Serbia ZiJin Copper” pripremom
Foto: Serbia ZiJin Copper

Učenici prve i druge godine koji pohađaju smer kuvar i turističko-hotelijerski tehničar u Boru imali su priliku da se upoznaju sa kineskom tradicijom i običajima Jesenjeg festivala, kao i da nauče da pripremaju ukusne “mesečeve kolače”, koji se tradicionalno jedu na ovaj dan.

Povodom obeležavanja Jesenjeg festivala „Srbija Ziđin Koper“ organizovala je (9. septembra) pripremu “mesečevih kolača”, koji se tradicionalno jedu na ovaj praznik i ugostila 40-ak srednjoškolaca iz Ekonomsko-trgovinske škole u Boru.

Učenici prve i druge godine koji pohađaju smer kuvar i turističko-hotelijerski tehničar imali su priliku da se upoznaju sa kineskom tradicijom i običajima koji prate ovaj veseli praznik, kao i da u kantini „Istra kule” nauče da pripremaju ovo pecivo, za koje kažu da je veoma ukusno.

Ding Siaofan je u ime kompanije poželela dobrodošlicu učenicima i profesorima i uz kratak animirani film ispričala legendu o “mesečevim kolačima”, koji simbolizuju večnu ljubav.

„Prvi put slavim Jesenji festival daleko od Kine i drago mi je da ga obeležavamo zajedno, jer se svaki praznik proslavlja u krugu porodice i sa dobrim prijateljima. Srećna sam što vidim puno mladih ljudi koji su zainteresovani za kinesku tradiciju i kuhinju. U budućnosti će saradnja kompanije sa školama i celom lokalnom zajednicom biti još bolja“ rekla je Siaofan.

Profesorka kuvarstva Vesna Juklen pohvalila je saradnju kompanije sa njihovom školom i podsetila da ovo nije prva organizovana poseta učenika kantini „Ziđina“.

„Ovo je odlična prilika da se učenici upoznaju sa kineskom kuhinjom, koja je i sastavni deo nastavnog programa. Pripremom ovog kolača savladali su nešto novo, upoznali su se sa sastojcima tradicionalne kineske poslastice ‘mesečevi kolači’, ali i naučili nešto o simbolima koji ih krase. Ovo je bilo stvarno lepo iskustvo“ kazala je Juklen.

Učenicima je priprema poslastice bila veoma zanimljiva, a Uroš Zečević, koji je tek počeo da se školuje za kuvara, podelio je sa nama utiske.

„Bilo je veoma interesantno i mnogo mi znači što sam prvi put u velikom kineskom restoranu, koji do sada nisam imao prilike da vidim. Praksa nam dosta znači, a mesečevi kolači su interesantni i po obliku i ukusu“, rekao je Zečević.

Jesenji festival se naziva još i Mesečev festival ili Festival mesečevih kolača.

Proslavlja u Kini, Vijetnamu i drugim istočnoazijskim zemljama. Tradicionalno se pada 15. dana osmog meseca po kineskom lunarnom kalendaru i tada se jedu „mesečevi“ kolači. Nekada se Mesečev festival slavio u vreme žetve, jer su se drevni kineski carevi na jesen zahvaljivali Mesecu za žetvu. Danas ga ljudi uglavnom slave uz porodično okupljanje, kada zajedno pale fenjere i dive se Mesecu za koji veruju da je tada najpuniji u godini.

D. Lilić Petrović

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,112PratilacaLajkuj
4,150PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx