Тимочка КрајинаБор"Зиђин" угостио ученике Економско-трговинске школе: Борски средњошколци правили “месечеве колаче”

„Зиђин“ угостио ученике Економско-трговинске школе: Борски средњошколци правили “месечеве колаче”

Компанија „Serbia ZiJin Copper” припремом
Фото: Serbia ZiJin Copper

Ученици прве и друге године који похађају смер кувар и туристичко-хотелијерски техничар у Бору имали су прилику да се упознају са кинеском традицијом и обичајима Јесењег фестивала, као и да науче да припремају укусне “месечеве колаче”, који се традиционално једу на овај дан.

Поводом обележавања Јесењег фестивала „Србија Зиђин Копер“ организовала је (9. септембра) припрему “месечевих колача”, који се традиционално једу на овај празник и угостила 40-ак средњошколаца из Економско-трговинске школе у Бору.

Ученици прве и друге године који похађају смер кувар и туристичко-хотелијерски техничар имали су прилику да се упознају са кинеском традицијом и обичајима који прате овај весели празник, као и да у кантини „Истра куле” науче да припремају ово пециво, за које кажу да је веома укусно.

Динг Сиаофан је у име компаније пожелела добродошлицу ученицима и професорима и уз кратак анимирани филм испричала легенду о “месечевим колачима”, који симболизују вечну љубав.

„Први пут славим Јесењи фестивал далеко од Кине и драго ми је да га обележавамо заједно, јер се сваки празник прославља у кругу породице и са добрим пријатељима. Срећна сам што видим пуно младих људи који су заинтересовани за кинеску традицију и кухињу. У будућности ће сарадња компаније са школама и целом локалном заједницом бити још боља“ рекла је Сиаофан.

Професорка куварства Весна Јуклен похвалила је сарадњу компаније са њиховом школом и подсетила да ово није прва организована посета ученика кантини „Зиђина“.

„Ово је одлична прилика да се ученици упознају са кинеском кухињом, која је и саставни део наставног програма. Припремом овог колача савладали су нешто ново, упознали су се са састојцима традиционалне кинеске посластице ‘месечеви колачи’, али и научили нешто о симболима који их красе. Ово је било стварно лепо искуство“ казала је Јуклен.

Ученицима је припрема посластице била веома занимљива, а Урош Зечевић, који је тек почео да се школује за кувара, поделио је са нама утиске.

„Било је веома интересантно и много ми значи што сам први пут у великом кинеском ресторану, који до сада нисам имао прилике да видим. Пракса нам доста значи, а месечеви колачи су интересантни и по облику и укусу“, рекао је Зечевић.

Јесењи фестивал се назива још и Месечев фестивал или Фестивал месечевих колача.

Прославља у Кини, Вијетнаму и другим источноазијским земљама. Традиционално се пада 15. дана осмог месеца по кинеском лунарном календару и тада се једу „месечеви“ колачи. Некада се Месечев фестивал славио у време жетве, јер су се древни кинески цареви на јесен захваљивали Месецу за жетву. Данас га људи углавном славе уз породично окупљање, када заједно пале фењере и диве се Месецу за који верују да је тада најпунији у години.

Д. Лилић Петровић

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб