Video„Vraćaju se rode u Zaječar”: Gradska uprava Zaječar raznim merama podstiče razvoj...

„Vraćaju se rode u Zaječar”: Gradska uprava Zaječar raznim merama podstiče razvoj porodice

Projekat „Vraćaju se rode u Zaječar”: Gradska uprava Zaječar raznim merama podstiče razvoj porodice

U okviru Javnog poziva za sufinansiranje mera populacione politike, gradu Zaječaru dodeljena su sredstva u vrednosti od 11.645.000,00 dinara prošle godine. Grad Zaječar dobio je bespovratna sredstva za kupovinu kuća mladim bračnim parovima na selu.

U Palati „Srbija” tada je potpisan Ugovor koji je u ime grada Zaječara potpisao gradonačelnik Boško Ničić, a u ime Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Projektom je predviđena kupovina kuća na selu mladim bračnim parovima.

Cilj projekta je ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta i usklađivanje rada i roditeljstva, ističe Marija Marković, član Gradskog veća u Zaječaru.

„Mere koje se trenutno sprovode su finansiranja Ministarstva bez portfelja za demografiju i populacionu politiku je ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta. Ta mera podrazumeva kupovinu seoskih kuća za mlade bračne parove. Parovi su se sami opredeljivali za sela i kuće. Četiri kuće su kupljene i biće dodeljene parovima”, kaže Marković, član Gradskog veća u Zaječaru.

Takođe, Grad Zaječar i drugim merama podstiče trend povećavanja prirodnog priraštaja.

„Mere koje se sprovode godinama unazad jesu predviđena davanja za prvorođeno dete 30.000, drugorođeno 50.000, za trećerođeno 80.000 i za četvrto dete i svako naredno 100.000 dinara. Od ostalih izdvajanja, Grad je planirao budžetski fond za podsticsj rađanja. Ove godine iz tog fonda izdvojeno je 4.5 miliona dinara, dodeljena su sredstva parovima, koji leče primarni steriltet. Starosna granica onih koji podnose zahteve i kojima su neophodna sredstva je 45 godina. To je inače više od Republičke starosne granice”, ističe Marković.

„Pravo na besplatni boravak dece u vrtićima imaju porodice sa troje i više dece za svako treće dete”, dodaje Marković.

Više o ovome, pogledajte u emisiji:

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,039PratilacaLajkuj
4,108PratilacaZaprati
1,233PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx