DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Gore nego pre

Rajačka narodna škola zdravlja: Gore nego pre

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Jučerašnji izveštaj o epidemiološoj situaciji govori da je situacija svakog dana sve gora.

Broj novoobolelih i umrlih se povećava. Oboljevaju mladi i deca. Država je definitivno svalila odgovornost na pojedinca. Tok i trajanje epidemije zavisi od ponašanja pojedinca. A što se tiče strategije, ona se svela na dve aktivnosti: postavljanje dijagnoze i lečenje. Krizni štab sa istim rukovodiocem kao na početku epidemije radi na isti način, koji je pretrpeo neuspeh u dosadašnjoj kontroli epidemije.

Na poslednjoj konferenciji Kriznog štaba sa novinarima, članovi Štaba su rekli da rade najbolje što mogu, ali niko se ne osvrće na činjenicu da postoji još nešto…

Postoji još nešto što se ne radi!

Među merama za suzbijanje epidemija zaraznih bolesti postoji epidemiološko ispitivanje. Cilj epidemiološkog ispitivanja je što ranije otkrivanje izvora zaraze i puteva širenja zarazne bolesti.

Nakon otkrivanja izvora zaraze pristupa se anketiranju te osobe. Iz ankete saznajemo sa kojim osobama je zaraženo lice bilo u kontaktu, u poslednjih nekoliko dana, tj. onoliko dana koliko je vreme inkubacije. To su kontakti prvog reda. Sve te osobe anketiramo, a one koji ispoljavaju simptome korona virusa stavljamo u izolaciju i karantin.

U velikim žarištima epidemije tako nešto je nemoguće sprovesti jer ima stotine i hiljade izvora zaraze. Ali, u manjim žarištima ta mera bila bi obavezna i neizbežna.

U medijima, često se izveštava da je cela Srbija zahvaćena epidemijom, ali nije tako.

Žarišta korona virusa u Republici Srbiji

Na priloženoj ilustraciji (slika iznad) vidi se karta, kao i spisak gradova i opština koji su žarišta korona virusa. Na ilustraciji se vidi i to da još uvek ima „slobodnih“ područja virusa COVID-19. U tom prostoru moglo bi se primenjivati epidemiološko istraživanje, sa izgledom na uspeh. A uspeh u aktivnostima na suzbijanju epidemije je borba za svakog zdravog čoveka da ostane živ i zdrav.

I još nešto ne radimo – zdravstveno vaspitanje. Zdravstveno vaspitanje se sprovodi u epidemijama kao preventivna mera i potpora uspešne primene svih drugih mera. Ono je obaveza svih zdravstvenih radnika. Treba pružiti obaveštenja stanovništvu o epidemiološkim merama i zašto ih treba primenjivati.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,188PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub