DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Kako živeti sa korona virusom?

Rajačka narodna škola zdravlja: Kako živeti sa korona virusom?

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Krizni štab borbe protiv korona virusa i stručnjaci koji učestvuju u njegovom radu priznaju da nisu uspeli da ukrote epidemiju korona virusa u Srbiji onako kako su prognozirali. Borba će biti nastavljena.

Pominje se mogućnost nastupanja drugoga talasa epidemije na jesen, a prvi još nije stao. U takvoj situaciji, dok ne bude pronađen lek i vakcina, predlaže se narodu Srbije da „nauči da živi sa koronom“. Ali, niko ne kaže – kako! Život svakog od nas počinje svakog jutra i traje do večeri, dok ne pođemo na spavanje. Ako moramo da se priviknemo da živimo sa korona virusom, to znači da je on prisutan u našem životu od trenutka kada smo se probudili, dok ne odemo na počinak.

Naučiti da se živi sa korona virusom je složen izazov, kako za školovane ljude, tako i za laike. Poboljšanje dijagnostike i efikasnosti u lečenju teških bolesnika od hroničnih masovnih neizlečivih bolesti (infarkta, moždanog udara, šećerne bolesti i raka) zahtevali su uvođenje edukacije o poboljšanju kvaliteta života takvih bolesnika. I evo, sada, to isto, u borbi sa virusom COVID-19, kada profesionalci i odgovorni koji se bave suzbijanjem epidemije upućuju poruke da ćemo morati da se naviknemo da živimo sa korona virusom u narednom periodu, dok ne stigne vakcina i ne otkriju se dobri efikasni lekovi protiv te boleti. Međutim, trebalo bi reći kako to postići. Za to je potrebno ne samo solidno znanje nego i kreativna mašta.

Koliko je to složeno pitanje video sam kada sam se ovih dana našao na zelenim pijacama u dva grada Timočke Krajine vođen judnom idejom, koja se preporučuje lekarima preventivne medicine za njihovo delovanje u svakodnevici. Posetio sam pijace da bih video kako se narod ponaša u vezi primene mera zaštite od korona virusa, gde sam bio u situaciji da smišljam odgovore na neka pitanja o hrani. Recimo, jedan muškarac, koji je upravo kupovao lubenicu pita da li treba i kako da je dezinfikuje pre upotrebe. Odgovorih mu: „Operi je pre upotrebe pod mlazom tekuće vode, a onda dobro operi ruke i jedi”. Jedna domaćica pokazuje mi povrće u cegeru i pita da li sada da sve to povrće naprska dezinfekcionim rastvorom koji je kupila u apoteci i koristi ga u borbi protiv korona virusa. I njoj sam preporučio da je dovoljno samo dobro oprati povrće pod mlazom tekuće vode. Ali postaviše mi još jedno pitaanje na koje nisam odgovorio: „Da li se korona virus prenosi novcem? Kako da dezinfikujem novčanice, doktore?”, pitao je radoznali muškarac. Nastojao sam da u sećanju na literaturu nađem nešto što bi ga zadovoljilo, ali nisam uspeo.

Na kiosku za novine, opet pitanje na koje nisam dao zadovoljavajući odgovor, da li se korona virus prenosi novinama i šta da se uradi s njima da se to spreči.

Znači, od jutra do večeri, u životu, u svakodnevici javljaju se niz situacija u kojima treba nešto preduzeti da bi se sprečilo prenošenje korona virusa u epidemiji koja ne misli da stane. Zdravstveni radnici su pred novim izazovom – zdravstvenim vaspitanjem naroda. Zdravstvenim vaspitanjem naroda ne samo da se doprinosi odgovornijoj primeni mera zaštite od virusa COVID-19, nego i poboljšanju kvaliteta života koji je ugrožen u uslovima neizvesnosti, bolova i patnje koju COVID-19 sa sobom donosi.

U vezi sa prethodnim, napisao bih još nešto: Biće teško živeti sa korona virusom, ali je najgore ako prihvatimo da je taj način života naša sudbina. Život sa korona virusom znači – svakodnevna borba sa njim, čiji je smisao i krajnji cilj da ne obolite.

Zato predlažem da borbi sa koronom pristupite u tri povezane etape:

  1. Obaveštavajte se o korona virusu! Nastojte da vaša znanja o korona virusu budu što bolja i primenjiva svakodnevnom životu. Raspitujte se i razgovarajte o virusu COVID-19 sa onima koji bolje od vas znaju o njemu. U prvom redu sa lekarima i medicinskim sestrama, prosvetnim radnicima i drugim školovanim ljudima. Na kioscima se može naći, odlično napisana brošura Dr Vang Džoua: „Promenite navike, sačuvajte život”, „Kako da izbegnemo koronu”, „Priručnik o prevenciji i kontroli virusa COVID-19” itd. Čitajte je više puta pažljivo i pokušajte da ono što ste naučili iz te korisne knjige primenite u životu. Čitajte i drugu naučnu literaturu o tome. Pratite šta mediji Timočke Krajine objavljuju o tome: „Radio Magnum”, „Timočka”, „ZaMedia”, „Alekmed”, list „Timok” i dr.
  2. Mobilišite se! Spavajte dovoljno dugo oko 8 časova dnevno, radi održanja imuniteta, hranite se zdravo, obavljajte redovno polne odnose sa svojim bračnim drugom ili stalnim partnerom, primenjujte sve mere zaštite protiv infekcije virusima, krećite se, budite aktivni na otvorenom prostoru, radite svoj posao uz poštovanje svih mera zaštite, šetajte dugo pored reke ili jezera, u šumi, upražnjavajte neke sportske aktivnosti kao što su trčanje, vožnja biciklom, tenis i slične.
  3. Pobedite COVID-19! Suživot sa korona virusom, nije život pognute glave i iščekivanje da jednog dana postanete žrtva ovog virusa. Suživot sa korona virusom je grčevita borba do kraja: Dok ne bude pronađen lek i vakcina! To može da potraje. Suživot sa virusom COVID-19 je borba da ne obolite. Ako sačuvate svoje zdravlje u borbi sa korona virusom – pobedili ste!

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,353PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub