DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Na prečicu preče – naokolo bolje

Rajačka narodna škola zdravlja: Na prečicu preče – naokolo bolje

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Stručnjaci podsećaju da se virus nije promenio, nije oslabio, oboljevaju i mladi, neki od obolelih imaju teške komplikacije i umiru! Epidemija bukti poput požara i zahvata grad za gradom. U onim gradovima gde ima najviše obolelih i umrlih uvedeno je vanredno stanje.

Ponovo se pominje tzv. „kolektivni imunitet“. To znači da više ne kontrolišemo epidemiju. Ona se odvija svojim prirodnim tokom. Šta to znači? Pustili smo (su) da se inficira i razboli sve što može. Neki će umreti, a oni koji prežive stvoriće solidan imunitet i epidemija će stati. Nije sigurno da će se to dogoditi. Takva iskustva postoje u borbi sa epidemijama gripa i malih boginja. Ali korona virus, prouzrokovač epidemije COVID-19 je jednačina sa stotinu nepoznatih. Niko ne zna tačno da li će oni koji su preležali COVID-19 biti otporni na korona virus i da se neće ponovo, ako se zaraze – razboleti. Iz dosadašnjih iskustava iz Kine i drugih zemalja u kojima je bila ili gde se sada odigrava epidemija, još se ne zna da li će se tako nešto dogoditi.

Imao sam prilike da sretnem neke ljude koji su izgubili strpljenje zbog stalnog upozoravanja da mogu oboleti od korona virusa, pa „jedva čekaju da obole i prebrinu brigu“?! Izgleda da su i oni koji upravljaju „kovid krizom“ podlegli toj ideji i pustili da se stihija COVID-19 odvija na svoj način – a to znači biće mnogo obolelih i umrlih. Zato je predsednik već nagovestio da je potrebno napraviti veliku bolnicu od 500 do 1.000 kreveta, iako stručna iskustva u suzbijanju epidemija pokazuju da su u borbi sa zaraznim bolestima najefikasniji principi Vogralikovog lanca koje zastupa i srpska epidemiološka doktrina. Primenom tih principa, epidemija se suzbija u narodu gde su njeni izvori zaraze i gde se ukorenjuje i bokori.

Pokušaj da se u bolnicama sačeka i porazi COVID-19 (kineski pristup) je pretrpeo neuspeh. COVID-19 u zajednici svakodnevno zaražava i otkida jednog po jednog čoveka, ženu, dete. Humano je svakog člana zajednice odbraniti od korona virusa. U tome je smisao borbe protiv epidemije virusa COVID-19 u Srbiji 2020. godine.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,352PratilacaLajkuj
4,211PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub