DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: O duši

Rajačka narodna škola zdravlja: O duši

Rajačka narodna škola zdravlja: O duši

Svetska zdravstvena organizacija se oglasila povodom Međunarodnog dana zdravlja 2017. temom o duševnom zdravlju. Zaista složena i važna tema, uvek aktuelna, o kojoj treba pričati i razgovarati sa ljudima i ženama kako bi mogli da duševno zdravlje čuvaju i unapređuju. U vreme zdravstvene krize koja pogađa našu zemlju, duševno zdravlje je opet prvo na dnevnom redu.

Vrlo je važno razmišljati i znati dosta od duševnom razvoju dece kako bi se omogućilo da se njihova duša pravilno razvija i kasnije od njih postanu duševno zdrave osobe. Sada đaci u školi žive i uče pod maskama i pritiskom zbog zdravstvene krize. Ali da biste lakše mogli da brinete i činite ono što morate, potrebno je više znati šta je duševno zdravlje, odnosno šta je duša.

Pripremajući se za ovu priču o zdravlju pitao sam neke poznanike muškarce i žene šta je duša. Znali su po nešto da kažu, ali su to bili nesigurni i nepotpuni odgovori, uglavnom su se odnosili na religozne predstave o duši i njenom životu i postojanju posle smrti. Ipak, svi su se složili da bi voleli više o duši da znaju i šta da čine što je potrebno da budu duševno zdrave osobe. Možete i vi započinjati razgovore o duši sa vašim prijateljima i poznanicima kako biste došli do odgovora na pitanje šta je duša.

Elem, što se tiče ove priče o zdravlju i pitanja na njenom početku moglo bi se reći da je duša osnovni pokretač svih aktivnosti u životu čoveka. To si vaše misli, osećanja i ponašanje.

Duša se ne možete opipati, ali je možete videti u izgledu vašeg lica, a naročito očiju. Ona kao da iz njih izvire, pa se kaže da su oči ogledalo duše.

Duša se vidi i na vašem licu kao neka blagost i dobrota zbog čega možemo zaključiti da neko ima dobru dušu, da je dobar čovek.

Vidi se i u postupcima, smirenosti i ponašanju koje nikome ne smeta i koje vas čini milom i prihvatljivom osobom. Za takve ljude i žene kažemo da su dobri ljudi.

Postoji i jedan nevidljivi deo duše koji se pokazuje u vašim snovima. Oni su neka vaša tajna. Mnogi ljudi i žene o njima ne vole da pričaju.

Neki snovi vas plaše, drugi vas začude, a treće brzo zaboravite.

Snovi su nenapisana knjiga o vašoj duši i zagonetke koje morate sami odgonetati.

Toliko za danas i zapamtite, nema zdravlja bez duševnog zdravlja.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,148PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx