DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: O prirodi vaspitanja

Rajačka narodna škola zdravlja: O prirodi vaspitanja

Rajačka narodna škola zdravlja: O prirodi vaspitanja

Mesec u kome smo „planirali“ da pobedimo COVID-19, je i mesec velikog problema kako da dostignemo 50 odsto vakcinisanih posebno zbog odbijanja da se vakcinišu mladi do 35 godina starosti. Neće pa neće! Ne pomažu ni nagrade ni pretnje. Videćemo da li će da upali nagrada 3.000 dinara za pet dana, za one koji se vakcinšu protiv kovida.

Tokom više od godinu dana od početka epidemije i više meseci od kada je počela vakcinacija, lekari, biolozi, veterinari, školovani, laici i drugi, svakog dana su govorili o korona virusu trudeći se da proniknu u najskrivenije tajne novog virusa i da objave narodu sve dobre i loše strane pojedinih vakcina, posebno i one koje su „štetne“ po zdravlje, ali malo je bilo reči o zdravstvenom vasapitanju, posebno mladih ljudi. Takva nauka o zdravlju nije bila među merama za suzbijanje epidemije ni u protokolima vezanim za borbu protiv korone. Na nesreću, generacije mladih na koje se ukazuje sada prstom i od kojih se očekuje „da zadaju odsudni udarac epidemiji“, nisu u školi imale zdravstevno vaspitanje.

Među tzv. dopunskim programima zamenila ga je – veronauka. Ispušteno je iz vida da je detetu u školi, potrebno šest do sedam godina da nauči „kosu tanku i uspravnu debelu“, i prvu nauku pismenosti, ali je ispuštena iz vida i prva azbuka i pismenost života i zdravlja – zdravstveno vaspitanje! Ono je u osnovnoj školi – prva bazična nauka vaspitanja.

Kada je reč o zdravstenom vaspitanju jedan od mojih učitelja ovako je govorio i pisao: „Zdravstveno vaspitanje ne znači samo učiti ljude o onome što ne znaju. Ono znači učiti ljude da se ponašaju u vezi života i zdravlja, kao što se ne ponašaju”.

Primer: Upravo iz te generacije koja odbija da se vakciniše protiv virusa COVID-19, nije u školi učila prvu azbuku o pismenosti života i zdravlja, mlada majka na železničkoj stanici dok čeka voz, odgovara na pitanje da li je vakcinisana protiv kovida, da to nikada neće učiniti jer u gradu u koji upravo putuje „zna“ tridesetak ljudi koji su posle primljene vakcine loše prošli! Devojčica koju drži za ruku, radoznalo je gleda u lice, napregnuto i sa pažnjom, nastojeći da nauk o vakcinacijama zapamti zauvek.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx