DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Strah od vakcinacije

Rajačka narodna škola zdravlja: Strah od vakcinacije

Rajačka narodna škola zdravlja: Strah od vakcinacije

Do famoznog 21. juna, kada nas opet očekuje nekakva pozorišna predstava o virusu COVID-19, Krizni štab „trubi“ da sve što je do sada učinjeno u borbi sa kovidom, može da bude bačeno u vodu, ako mladi ne učine najvažniji korak – podvrgnu se u što većem broju masovnoj imunizaciji protiv korona virusa. Uprkos tolikom pridavanju važnosti doprinosa mladih podvrgavanjem vakcinaciji u zaustavljanju epidemije kovida, mladi odbijaju da prime neku od vakcina.

Razgovarao sam sa mladima pojedinačno ili sa malom grupom od po dva do tri, zašto ne žele da prime vakcinu. Brojni su razlozi koje su oni navodili, ali u osnovi je strah od bockanja zbog čega su uvek stvarali probleme roditeljima kada su ih vodili na vakcinacije. Normalno je da se takav strah pojavi i kod mladih i kod starijih. Jednom prilikom još davnih 70-ih godina 20. veka, kada sam sa mojom ekipom stigao u jednu školu u zaleđu Negotina da prikažem film o zdravlju, deca pobegoše iz škole, jer su mislila da ćemo ih vakcinisati. Ubrzo se vratiše u školu sa majkama. One su htele da se raspitaju šta ćemo raditi sa decom, pa kada doznaše da će deca da „gledaju bioskop“ i one ostaše da gledaju film. Strah od vackinacije bio je odličan povod za zdravstveno prosvećivanje dece, majki i učitelja skupa.

U doba epidemije korona virusa, još od početka epidemije, kada je ukazivano da se najviše uspeha može postići u borbi protiv korone vakcinom, javlja se ne prvi put ideja, da su u skladu sa „teorijom zavere“ u ovom slučaju protiv Srbije, najveća šteta može naneti srpskom narodu tako, što bi se davanjem vakcina sa sastojcima proizveo i sterilitet mladih.

Bila bi to najveća moguća, dugotrajno naneta šteta našoj zemlji. Stvoreni su pokreti i organizacije koji su stvarali predrasude ne samo kod mladih, već i kod njihovih roditelja da odbiju vakcinaciju. U tom smislu, i crkva je u medijima ispoljavala slično mišljenje.

S obzirom na brigu o deci i njihovom opstanku koja postoji kod većine roditelja, strah od sterilizacije je pogodan poziv za stvaranje histeričnog reagovanja kod velikog broja ljudi. Bilo je takvih pojava i u prošlosti uvek kada su u zemlji nesređene društveno-političke i ekonomske prilike. Istina, ne u vezi sa virusima, već sa nastankom sterilizacije mladih navodnim trovanjem, pojavila se 1991, epidemija straha od sterilizacije, kod 4.000 učenika na Kosovu i kod 1.000 učenika u Šajkašima u Vojvodini.

Male boginje su bolest za koju se verovalo krajem 20. veka da će biti iskorenjena, planula je u obliku masovnih epidemija malih boginja u devet zemalja Evrope među kojima se nalazila i Srbija. Do marta 1918. godine u epidemiji malih boginja je obolelo 4.043 deteta i 12 umrlo. Razlog ovakvom masovnom poboljevanju od malih boginja je što 95 odsto dece nije bilo vakcinisano.

Iako je korona virus manje snage od virusa malih boginja, virusi uopšte, „imaju plan“ da razbole svaku osobu koja je osetljiva na zaražavanje. U našem slučaju takvi su mladi ljudi i žene u uzrastu od 18. do 35. godine, od kojih je vakcinisano samo 15 odsto. Kao što je zapuštenost u vakcinsanju dece vakcinom protiv malih boginja bio razlog velike epidemije malih boginja, tako se to može dogoditi danas u borbi sa virusom COVID-19. Znači, oni koji su nevakcinisani, mogu jednog dana oboleti, sve dok korona virus krstari Srbijom.

Oklevanje roditelja da vakcinišu decu protiv malih boginja onda, bila je predrasuda da su vakcine štetne i da mogu da oštete reprodukcino zdravlje. I sada strah od sterilizacije odvraća mlade od vakcinacije.

U borbi sa kovidom najviše reči su utrošene da se pokaže šta je korona virus i kako da se primenjuju individualne mere zaštite. Malo je bilo reči o vakcinaciji. Kada smo započeeli sa masovnom imunizacijom opet smo zakasnili, jer stanovništvo nije dovoljno znalo o vakcinaciji. Zdravstveno vaspitanje kao mera zaštite od korona virusa nije ni pominjano u toku epidemije. Štetu su nanela i obaveštenja u medijima i od strane lekara da su vakcine na brzinu proizvedene i da su štetne za zdravlje. Na to je dodato, da kada je reč o mladim osobama, posebno onih koje nisu u braku i nemaju potomstvo, da im vakcine mogu uništiti reprodukciono zdravlje. Dotle smo stigli.

Masovna imunizacija je, ne samo zbog odbijanja mladih da se vakcinšu pretrpela fijasko. Ono što je urađeno usporilo je prenošenje zaraze, ali nije uništilo virus. Ni žarišta nisu ugašena! COVID-19 se pritajio i sprema se za preživljavanje kroz tzv. endemiju virusa COVID-19, koja će zameniti epidemiju. Opstajući endemijski, po zabačenim selima i delovima gradova, po sokacima i budžacima, ako sam od se sebe ne iščezne, on će se godinama povremeno javljati u tzv. „repovima“ i „džepovima“ razboljevajući ljude, a ponekog će i odneti zauvek u najboljim godinama života.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx