ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Трећа доза, мало сутра!

Рајачка народна школа здравља: Трећа доза, мало сутра!

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

У једном селу на крајњем истоку земље, цео дан чекам да добијем обавештење када ћу и где примити трећу дозу кинеске вакцине против вируса COVID-19.

Прође дан, а обавештење не стиже! За прву и другу дозу обавештење је стигло на време.

Ових дана, неколико људи ме је питало да ли треба да приме трећу дозу кинеске вакцине и када. Учитеља здравља оваква питања радују. Радују ме, јер из личног искуства знам да је одзив после прве дозе вакцинације на следеће – увек мањи. На пример: вакцина прoтив тетануса се такође прима у три дозе. Прву и другу повређени прими увек, али за последњу – ретко ко од повређених се јави. Узроци су разни: страх од вакцине, нехат, заборавност, „Неће болест баш мене”, „Нема смрти без суђеног дана”, итд.

Слично је и са трећом дозом вакцине против вируса COVID-19. Овде су оправдања још смишљенија и мотивационо дубља и јача: „Корона не постоји”, „Обољевају и умиру и они који су вакцинисани”, „Нећу да учествујем у теорији завере”, „Нећу да будем огледни заморац”, „Вакцине су на брзину спремљене…” и сл.

А трећа доза је потребна, јер би пoјачала здравотворност прве две, посебно у моменту када број новозаражених корона вирусом премашује бројку од 800 у једном дану! Зато сам свакоме, ко ме је питао и када сам био у прилици, објаснио да трећу дозу кинеске вакцине против ковида треба примити најкасније до истека шест месеци од вакцинисања првом, односно другом дозом.

Пошто обавештење не стиже, помало забринут за своју здравствену судбину, на поручју Тимочке Крајине где тињају два жаришта епидемије корона вируса и где је вакцинисано другом дозом вакцине далеко мање од 50% становништва, кренух да се обавестим у здравственим установама, у градовима у којима се налазе вакцинални пунктови, у вези добијања треће дозе кинеске вакцине. На сваком месту, одговор је био исти: „Не дајемо трећу дозу. То важи за све вакцине. Чекамо наређења и методолошко упутство ‘одозго’”.

Колико је само пре две недеље било слоге међу стручњацима да ће трећа доза кинеске вакцине бити употребљена. Изненада, баш уочи четвртог таласа епидемије стиже порука да ће о томе одлуку донети Кризни штаб, односно главни „администратор епидемије“. Али до сада таква одлука није донесена. Ко располаже вакцинама тај располаже моћи. Може да заустави и угаси епидемију, прогласи себе победником над короном и одреди здравствену судбину народа.

У међувремену, на информативним порталима се појављују вести да се појављују нове варијанте вируса које управо тако функционишу да спречавају стварање антитела које би вакцине произвеле! Да ли то, све скупа значи, да још увек није време да се оконча епидемија и да се прогласи победа над корона вирусом, или је понестало вакцина, па се опет препуштамо стихији тзв. „колективног имунитета“ и нашем „пријатељу“ корона вирусу?

Оваква ситуација око вакцинисања трећом дозом, у овом случају кинеском вакцином, ствара још једном, конфузију међу стотинама и хиљадама вакцинисаних другом дозом кинеске вакцине и неповерење у Кризни штаб, лекаре и здравствене раднике и одбојност према вакцинама против вируса COVID-19. О разлозима за (не)оправдано кашњење вакцинисања трећом дозом кинеске вакцине сазнаће се ускоро. Надам се да ће оно кратко трајати.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,742ПратилацаЛајкуј
4,355ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб