DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Vežbajte nedeljom – pouke za decu i roditelje,...

Rajačka narodna škola zdravlja: Vežbajte nedeljom – pouke za decu i roditelje, mlade i stare

Rajačka škola zdravlja: Pismo saradnika — COVID-19

Svetska zdravstvena organizacija više puta poručuje da bi redovno vežbanje moglo biti od koristi za imunitet – tela, duše i duha. Tokom epidemije korona virusa deca najviše pate jer je njihov život pokret, igra i vežbanje. Profesor Darko Micić poručuje i nudi ideje kako da vežbate. Nedelja je dobar dan za početak „nove normalnosti“ u epidemiji korona virusa.

Evo predloga našeg saradnika:

Sva deca školskog uzrasta, kroz nastavu fizičkog vaspitanja, radila su različite komplekse vežbi oblikovanja. To je dobar početak. Svakoga dana, pazite svakoga dana, kada se probudite, umijete i završite sa ličnom higijenom, uradite jedan kompleks vežbi oblikovanja. Počnite od glave, vrata, pa naniže sve do vežbi u sedećem i ležećem položaju. Kompleks obavezno završite vežbama snage za trbušnu muskulaturu (trbušnjaci), leđnu muskulaturu (ležeći položaj na grudima), ruke i rameni pojas (sklekovi), i na kraju kada ustanete radite vežbe za jačanje mišića nogu (čučnjevi). Ovo sva školska deca znaju i pošto znaju mogu da animiraju i svoje ukućane da vežbaju zajedno sa njima, gde bi im deca bila instruktori, tj. vodila bi ih kroz vežbe sa dirigovanjem broja ponavljanja, načina izvođenja vežbe, položaja tela itd.

Dakle, mame i tate, bake i deke zakoračite uz svoju decu u svet fizičkog vežbanja krajnje je vreme. Kada vežbati? Najbolje je ujutru, kao što rekoh. Za ovu vrstu vežbi, kao na času fizičkog vaspitanja, treba da odvojite 10–12 minuta vašeg slobodnog vremena. Ako je to dobro za Vas, a sigurno jeste, verujem da to nije mnogo! Kompleks vežbi bi trebalo da se sastoji od minimum 10 različitih vežbi, može ih biti i više. Svaku vežbu raditi u 10–12 ponavljanja. Dišite pravilno dok vežbate! Vežbe možete raditi i u nekom drugom terminu, vodite računa da ne vežbate neposredno pre i posle jela! Da li je ovo vežbanje dovoljno? Nije! Ovo je samo deo fizičkih aktivnosti koje su vam potrebne u toku dana.

Evo još nekih saveta. Promenite navike. Ako ste se vozili kolima, krenite pešice ili biciklom. U kupovinu, na pijac, svuda možete ići pešice, a još bolje biciklom. Natovarite se torbama (nemojte preterivati), opteretite Vaše mišiće malo i odnesite kupovinu kući! Ako ste išli kod komšija na kafu, druženje, sada idite u šetnju. Možete i dalje da se družite uz šetnju, uz držanje dovoljne fizičke distance, i po mogućstvu izaberite prirodu kao destinaciju. Izvucite se iz grada. Treba Vam vazduh, drveće, zelenilo. Deca moraju da idu u prirodu da budu okružena zelenilom i prirodnim bojama da odmore oči od stalnog „buljenja“ u računar.

Ako vozite bicikl idite van grada. Birajte ture koje nisu mnogo zahtevne, koje Vas ne opterećuju previše i predstavljaju Vam zadovoljstvo. Vozite i uživajte u vazduhu, vetru, zaokupirajte se pozitivnim mislima i emocijama i videćete da će se Vaše raspoloženje promeniti nabolje. Na pitanje koliko da vozite, najlakši odgovor je onoliko koliko Vam to predstavlja zadovoljstvo. Ako Vam prija da se opteretite uradite to, ako osećate umor smanjite distancu, budite sami svoj trener.

Pešačite! Van svakog grada u ovoj našoj lepoj zemlji ima ili rečice ili brda. Eto prilike. Izađite u šetnju, ali sa malo jačim tempom, popnite se na brdo ili prošetajte do reke. Gazite po neravnom terenu, kamenju, to je posebno potrebno deci! I eto sa malo napora Vaše životne navike mogu da dobiju potpuno drugačiji izgled i promene Vam život nabolje, a pojačaju Vaš imuni sistem.

Izbacite pušenje, alkohol, tešku hranu iz života, posebno u letnjim mesecima. Pročistite se. Neka Vas priroda neguje spolja, a Vi brinite o svojoj „unutrašnjosti“. I naravno sve preporuke važe ako ste zdravi i nema nikakve zabrane i ograničenja od strane lekara da se bavite fizičkim aktivnostima! Da li je to dovoljno? Rekao bih za početak da. Ali za početak. Vašem telu, a posebno dečijem, treba daleko više vežbi i kretanja. Kada se steknu pozitivne navike videćete da će vaše telo samo tražiti „da ga vežbate“.

Šta još možete da uradite, a da to ne iziskuje posebne napore?

Ako u toku dana dugo sedite uz računar, na svakih pola sata ustanite i prošetajte, istegnite se, savite se u duboki pretklon, napravite par pojačanih udaha i izdaha. Nije velika investicija da kupite sobno vratilo, koje možete ušrafiti u futer od Vaših vrata. Kada pravite pauzu od sedenja ili ležanja, visite malo na vratilu, istegnite kičmu, prijaće Vam. Deca to mogu koliko god puta žele da rade u toku dana, poželjno je da rade i „zgibove“, podizanje tela na vratilu. Deca moraju da razviju muskulaturu da mogu da nose svoje telo, i da pravilno rastu i razvijaju se!

Saradnik na pisanju teksta: Darko Micić, profesor fizičkog vaspitanja

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,024PratilacaLajkuj
4,100PratilacaZaprati
1,238PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx