DruštvoZdravljeRajačka škola zdravlja: "Kolektivnim imunitetom" protiv virusa COVID-19

Rajačka škola zdravlja: „Kolektivnim imunitetom“ protiv virusa COVID-19

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Srbija se kao i Engleska opredelila da se protiv virusa COVID-19, bori „kolektivnim imunitetom“. Mere koje se preduzimaju u Srbiji, uključuju tu i one najteže – potpuno gašenje društvenog života. Očekuje se da se tim merama utiče na sporije razmnožavanje virusa COVID-19. Tako bi se dobilo na vremenu da se kod stanovništva razvije otpornost na viruse korona. To znači da je nemoguće izbeći da svo stanovništvo ne oboli, što naravno niko ne želi, ali se veruje da je moguće da se ono, kako kažu epidemiolozi – prokuži do te mere da predstavlja imunitetnu barijeru preko koje virusi korone ne mogu. Tu bi se epidemija virusa korone ugasila.

Svetska zdravstvena organizacija je kritikovala ovakav pristup suzbijanju virusa COVID-19, zalažući se za klasičan pristup koji se sastoji u ranom otkrivanju obolelih i zaraženih i njihovo stavljanje pod kontrolu. Generalni sekretar svetske zdravstvene organizacije zbog toga apeluje: „Testirajte se, testirajte se, testirajte se”. Ovim pristupom bilo bi moguće što ranije otkriti nove slučajeve obolelih i sumnjivih i njihovu izolaciju, umesto izolacije celokupnog stanovništva, što bi značilo i ostvarivanje strategije „kolektivnog imuniteta“. Naučnici su se podelili u odnosu na dve startegije. Jedni su za pristup za „rano otkrivanje obolelih i sumnjivih i njihovo stavljanje pod kontrolu“, a drugi za tzv. „kolektivni imunitet“.

„Kolektivni imunitet“ je praktično novi pristup u suzbijanju epidemija zaraznih bolesti, kojim se pravdaju vlade koje takav pristup koriste prihvatajući ga kao naučni pristup. Koristeći podeljenost naučnika oko svrsishodnosti pomenutih pristupa, teške i stroge mere koje se preduzimaju nisu cilj, ni politika vlasti, već je namera da se zaustavi epidemija i izbegne oboljevanje i pomor većeg broja ljudi.

Što se tiče svrsishodnosti pojedinih strategija u suzbijanju epidemije virusa COVID-19, vreme će pokazati koja je efikasnija.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,188PratilacaLajkuj
4,184PratilacaZaprati
1,254PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub