Рајачка школа здравља: Самоизолација

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Вирус корона је веома снажне природе. Његов индекс заразности је близу 3, а то значи да једна заражена особа, са нејасним знацима болести или она где се обољење COVID-19 развило и тече у пуној форми, може заразити вирусима приближно 3 здраве особе. Зато се епидемија брзо шири. То иде на руку и инкубација до 14. дана, у просеку шест до осам дана.

Као и свако живо биће, вируси короне се боре за живот и животни простор у коме ће живети. У тој борби они се мењају и сврсисходно прилагођавају. Када то учине погрешно, они страдају, а када успеју да се успешно прилагоде, они не само да успешно настављају живот, већ то чине на много успешнији и ефикаснији начин. Једна таква појава је када у процесу прилагођавања и мењања успешно пронађу новог домаћина у коме ће се размножавати и живети.

За вирусе короне промене које су настале успешним проналажењем човека као домаћина, равно је главном згодитку на лутрији. Оно што им највише одговара је велика и брза покретљивост човека када вируси заражавају нове особе славећи своју победу великом штетом не само проузрокујући болести и смрт људи, него и огромне штете човечанству. Зато се вирус короне шири земљином куглом брзином превозних средстава савладавајући све границе и препреке. Зато, да би се ширење вируса короне зауставило потребно је зауставитти кретање људи, а то се може учинити најтежом могућом мером – самоизолацијом. Такву меру ће човек тешко дисциплиновано спроводити у живот, јер је то у противречју са природом човека који је друштвено биће. Ипак, као свесно биће човек ће спровести привремено самоизолацију и победити болест.

2 КОМЕНТАРА

Тема је затворена за коментаре