DruštvoZdravljeRajačka škola zdravlja: Znanjem protiv virusa COVID-19

Rajačka škola zdravlja: Znanjem protiv virusa COVID-19

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Menjamo politiku i taktiku u borbi sa virusom COVID-19. Preduzećemo brojna testiranja bolesnih, svih za koje se sumnja su bolesni i testiranje svih osoba koje su bile u kontaktima sa prethodnim osobama. Za to je potrebno vreme, ljudski resursi, laboratorije i testovi. Opet se nalazimo u trci sa virusom, koji je do sada bio uvek nekoliko koraka ispred nas.

Masovno testiranje je jedina šansa da se sukobimo sa njim, frontalno i da zaustavimo njegovo dalje širenje. Da pređemo, kako kaže predsednik Srbije u „kontraofanzivu“. Odmah da kažem, svi koji budu učestvovali u testiranju izloženi su zaražavanju virusom korone, pa moraju primeniti strogo sve mere lične zaštite.

Šta bi nam doneo novi pristup?

Kineski lekari prognoziraju, da bi uz dosledno primenjivanje postojećih mera, masovno testiranje moglo učiniti da za 29 dana COVID-19, bude zauzdan i savladan.

Kada se radi o merama za suzbijanje epidemije virusa COVID-19, rezultate do sada preduzimanih mera još nemamo. Njihov cilj je bio da se uspori prenošenje bolesti sve dok se virus korona „ne umori i izgubi snagu“. Nije ni potebno sada o njima donositi ocenu.

Naš narod kaže da se učinjenom ne nalaze mane, a u Bibliji piše da je „bolje sa pola puta vratiti se, nego do kraja rđavim putem ići“. Ako pogledamo razvoj epidemije i broj javljanja obolelih u toku dana, može se reći da smo još uvek malo dalje odmakli od početka.

Elem i masovno testiranje i izolacija obolelih i sumnjivih su na epidemiloškoj nauci zasnovane metode suzbijanja zaraznih bolesti. O njihovoj efikasnosti, svrsishodnosti i redosledu primene najbolje govori tzv. epidemiološki Vogralikov lanac (na slici).

Znači da jedna zarazna bolest može da se pojavi i proširi samo ako su ispunjeni određeni uslovi.

Evo koji su to uslovi:

  1. Izvor zaraze,
  2. Putevi prenosa i širenja zaraze,
  3. Ulazna vrata zaraze,
  4. Dovoljna količina i jačina klica i
  5. Osetljiv organizam za dotičnu bolest.

Radi se o stanju imuniteta, tj. otpornosti ili mogućnosti organizma da se odbrani od napada bolesti.

Ako se zna da je dovoljan samo jedan uslov iz ovog lanca ukloniti da se onemogući širenje zaraze, onda se postavlja pitanje na koji bi se od pomenutih uslova trebalo usredsrediti da bi se zaustavila epidemija korona virusa.

Najefikasnije bi bilo usredsrediti se na rano (čim se pojave) otkrivanje i izolaciju izvora zaraze. U našem slučaju to je osoba koja je bolesna, ili ona koja ima blage simptome bolesti, kao i osobe u poslednjem stadijumu inkubacije. Masovno testiranje bi tome doprinelo više od ostalih protivepidemijskih mera. Mnogo toga se još se ne zna o korona virusu: Koliko dana pre pojave bolesti je bolesnik izvor zaraze, kao i to da li su oni i koliko dana, koji su preležali bolest, zarazni u periodu oporavka.

Pomenuh izolaciju. Ona je nešto manje efikasna i manje delotvorna od prethodne. Skupa su – moćne. Ako bi se primenile dosledno, ispunila bi se prognoza kineskih lekara da bi za 29 dana korona virus bio pod kontrolom.

Delovali smo i na sprečavanje prodiranja zaraze kroz ulazna vrata. Presecaju puteve širenja zaraze i higijenske mere o kojima već sve zna svako dete.

Dobro je da delujemo na više uslova koji su potrebni za sprečavanje širenja virusa COVID-19. Istovremeno, primenjeni, čine snažnu protivepidemijsku barijeru.

I za kraj: Testirajte se, testirajte se, testirajte se.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,195PratilacaLajkuj
4,189PratilacaZaprati
1,251PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub