KolumnaMISLOPISI: Bajke za devojčice i dečake

MISLOPISI: Bajke za devojčice i dečake

Kolumna „Mislopisi”: Bajke za devojčice i dečake

Verujem da nije pogrešno istaći da se velika većina mališana čitajući bajke u ranom detinjstvu saživi sa određenim likom, ili prototipom ličnosti. Ako nastavim oprezno sa generalizovanjem, mogu reći da se devojčice često asimiluju sa princezama, a dečaci sa prinčevima koji vrlo često nose motive superheroja i spasioca.

Dečaci su hrabri i odvažni, a devojčice su spašene. Princ na belom konju oslobađa princezu i oni žive zauvek srećno. Pitam se koliko bajke i dečija mašta koja buja kroz te bajke utiču na formiranje naših ličnosti u ranom periodu razvoja. Ja sam puno maštala i uživala u ideji da budem princeza, i sigurno nisam bila jedina. Negde na putu od kolevke do prvog razreda osnovne škole sam prihvatila da je to neka vrsta lepe farse pred spavanje. Ali da li postoji dublji pečat ovih bajki u svima nama?

Da li se žene osećaju lepo, a bogami i sigurno, kada neko pokazuje otvorenu brigu o njihovoj sreći i blagostanju? Da li se muškarci osećaju dobro, a bogami i ponosno, kada pokažu ženi da su hrabri i da će je zaštititi i da nije sama? Rekla bih da.

Da li je fer što princ uglavnom uvek oženi princezu, a skoro nikada devojku iz komšiluka koja prodaje jabuke u korpi? Da li je fer što princ mora često da prolazi određena iskušenja i prepreke kako bi osvojio i spasio princezu, zašto jednostavno ne upozna princezu i oženi je? Da li je fer što je princeza većinom okarakterisana kao slaba i krhka, uvek besprekorno vitka i bez ijedne bubuljice na licu? Da li je fer što princeza uglavnom nije dovoljno samostalna i sposobna, pa mora biti spašena? Rekla bih ne.

Čast izuzecima, ima bajki koje govore malo drugačije priče i krajeve, ali moje je detinjstvo formirano i upoznato većma sa ovim šablonskim.

Ko su princeze i prinčevi 21. veka i kako ih prepoznati?

Da li je princ na belom konju prešao iz sedla u kožno sedište belog „ferarija”?

Da li devojka prebaci deo celulita u usta, stavi veštačku kosu i koristi tu stečenu lepotu da zavede princa i domogne se njegovog bogatstva?

Da li prinčevi danas nose visoko kotirane pozicije u firmi i dozvoljavaju sebi da zbog visokih plata i pozicija misle da su prinčevi?

Da li je princeza lenja, i ne želi da razmišlja puno i ne služi se svojim najvećim organom u telu kako bi sama postigla sopstvene ciljeve, pa pribegava uslugama malog organa, da ubrzanim putem stigne do nečega što njena lenja lepa glavica misli da je sreća?

Da li pravi princ ima poteškoća da, u moru lažnih prinčeva i prikrivenih žaba, nađe svoju princezu, koja u moru lažnih princeza i prikrivenih veštica, ima poteškoća da dođe do svog princa?

Možda je glavna poruka bajki da nas pouči da se za sreću vredi truditi i boriti, i da je lepo imati moć spasiti sam sebe, ali je lepo biti i spašen, i to iz ljubavi. Da „srećan kraj“ neke prepreke znači da sreća i dolazi najčešće kao posledica određenog procesa, koji zahteva od nas trud, vreme, odricanje, strpljenje, i najvažnije, veru.

Ostaje nam da čuvamo naše princeze i prinčeve ako sede kraj nas, ili da nastavimo da veslamo u onom gore pomenutom moru uz veru kao naš čamac. I ostaje nam da živimo sopstvene bajke, i da se postaramo da imaju srećan kraj.

— „U srcu neka ti borave Vera, Vizija i Strpljenje, i ceo je svet tvoj.” —

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,195PratilacaLajkuj
4,189PratilacaZaprati
1,251PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub