10 разлога да шетате сваког јутра

Група девојака ужива у шетњи
Фото: Shutterstock, илустрација

Прочитајте неколико разлога зашто је добро да сваког јутра идете у шетњу.

Нисмо сви јутарњи типови, али је чињеница да рано устајање има својих предности — имате више времена да се опустите и радите ствари које пријају вашем телу и уму. То може да укључује и спремање здравог доручка, туширање, слушање музике, вежбање… али и шетњу.

Чак и ако нисте јутарњи тип, било би добро да се потрудите и да сваког јутра идете у шетњу јер то заиста може да вам промени живот на боље.

Нижи ризик од дијабетеса

Дијабетес је веома чест здравствени проблем савременог доба, а томе свакако доприноси и модеран начин живота. Али, мала јутарња шетња може да вам буде добра превенција.

Шетња у јутарњим часовима може да помогне у регулацији шећера у крви, али и да помогне мишићима да сагоре више масти и да користе више глукозе. Све то помаже код дијабетеса, али на првом месту и снижава ризик оболевања од шећерне болести.

Превенција од канцера

Јутарња шетња није чудесни лек који ће сам по себи спречити оболевање од рака. Али, у комбинацији са другим здравим животним навикама, може да помогне у превенцији.

Помаже у мршављењу

Све је више гојазних, а главни разлог за то су лоша исхрана и вишесатно седење, тј. мањак физичке активности. Ако се не крећете довољно, угојићете се, али једноставна јутарња шетња то може да спречи. Повећаће пулс и помоћи телу да брже сагорева калорија, зато изађите напоље и покрените се!

Превенција од инфаркта

Да не би дошло до инфаркта, важно је да о срцу бринете док је здраво. Људи који шетају сваког јутра изложени су знатно мањем ризику од инфаркта. Наравно, важно је да јутарња шетња буде у комбинацији са другим здравим навикама.

Боље расположење

Једна од великих предности јутарње шетње је то што ће вам поправити расположење! Шетња је вид умереног тренинга, што значи да долази до ослобађања ендорфина, због чега ћете се убрзо осећати боље.

Лепша кожа

Желите да вам кожа буде сјајнија? Јутарња шетња ће побољшати циркулацију и донеће вам жељене резултате!

Бољи сан

Уколико имате проблем са несаницом, пробајте да сваког јутра шетате, то ће вам разбистрити мисли и помоћи да увече брже заспите.

Јачи имунитет

Још једна предност јутарње шетње! Kолико год да вам је јак имуни систем, повремено му је потребно мало помоћи да би нормално функционисао, а добар начин за то су јутарње шетње.

Помаже у контроли холестерола

Уколико је повишен ниво лошег холестерола, повећан је и ризик од срчаног удара. Здрава исхрана пре свега, али и активнији животни стил који укључује јутарње шетње, помоћи ће у контроли нивоа холестерола.

Помаже у борби против депресије

Све је више људи који пате од депресије, али добра вест је да јутарње шетње могу да помогну у ублажавању симптома (шетња не може да замени помоћ стручњака, већ само да ублажи симптоме!).

Пробајте — протегните ноге сваког јутра у шетњи и видите како ће се то одразити на вас…

 

Извор: mondo.rs