Тимочка КрајинаБор20. „Сабор народног стваралаштва Тимочке Крајине” одржан у борском селу Лука

20. „Сабор народног стваралаштва Тимочке Крајине” одржан у борском селу Лука

20. „Сабор народног стваралаштва Тимочке Крајине” одржан у борском селу Лука

У борском селу Лука, одржан је 20. по реду „Сабор народног стваралаштва Тимочке Крајине”.

Поред културно-уметничког друштава из села домаћина, наступала су културно-уметничка друштва из Валакоња, Градскова, Халова, Дубочана, Гамзиграда, и Стамнице. Учесници овогодишњег сабора су кроз традиционалну песму и игру дочарали лепоту и обичаје краја из кога долазе.

Сабор као чувар традиције, обичаја, аутентичне народне културе и баштине народног блага је од великог значаја за Град Бор јер се на овај начин чува од заборава историја једног народа и преноси на будуће генерације.

Градски већник Радмило Гушевац, отварајући овогодишњи сабор нагласио је како је идеја манифестације да се култура једног народа не отргне од заборава и да се младим нараштајима преда културно благо овог дела Србије. Без чврстог, стабилног корена и утемељења у локалну аутентичност, нема ни правог напретка ка модернијем друштву.

Организатори Сабора били су Месна заједница Лука, КУД „Лука” и Установа „Центар за културу града Бора”, а покровитељ је Град Бор.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб