Тимочка КрајинаБорДвери Бор: Ребалансом буџета издвојити средства за бесплатне уџбенике, превоз и ужину...

Двери Бор: Ребалансом буџета издвојити средства за бесплатне уџбенике, превоз и ужину ђацима, као и бесплатне вртиће

Двери Бор: Ребалансом буџета издвојити средства за бесплатне уџбенике, превоз и ужину ђацима, као и бесплатне вртиће

Градска организација Двери Бор предала је препоруку Скупштини града којом тражи да се ребалансом локалног буџета за 2023. годину хитно обезбеде средства за бесплатне уџбенике, превоз и ужину свим ђацима, као и бесплатне вртиће на територији града Бора.

Чланови градске организације Двери Милан Митровић и Бојан Стевановић поднели су препоруку градској Скупштини да на седници која може бити и ванредна усвоје предлог о ребалансу буџета и издвоје средства за бесплатно образовање у овој и наредним школским годинама за ученике средњих школа, основних школа, вртића и то би се односило на бесплатне уџбенике, бесплатан превоз, ужину.

Саопштење преносимо у целости:

Ако ће град Београд све то имати за београдску децу од 1. септембра ове године – да не би било било какве дискриминације деце ван Београда сва деца у нашој средини морају имати исту подршку локалне самоуправе као што ће то бити случај у престоници од 1. септембра. Такође, захтевамо да се ова средства трајно обезбеде у локалном буџету за 2024. и сваку наредну годину.

Имајући у виду да су ученици и деца која похађају предшколске установе у целој Србији дискриминисани по овом питању у односе на децу у Београду, захтевамо да и наша локална самоуправа донесе одлуку у циљу остваривања бесплатног образовања и једнаких шанси за све грађане.

Предлажемо да се ова средства обезбеде прерасподелом буџетских средстава са ставки као што су угоститељске услуге у управама и јавним предузећима, путовања у иностранство и средства за куповину, одржавање и коришћење службених аутомобила, и друге ненаменске и коруптивне набавке којих је по проценама стручњака преко 30% у буџету у свакој локалној самоуправи.

Према истраживањима, за похађање предшколске установе, родитељи месечно морају да издвајају од 5.000 до 25.000 динара. Такође, за ову школску годину за опремање ђака првака било је неопходно између 30.000 и 50.000 динара, што је огроман трошак за просечне плате њихових родитеља. У старијим разредима само цена уџбеника достиже 17.000 динара, а додатни прибор и свеске коштају и до 15.000 динара само за почетак године. Када се на ове трошкове додају трошкови превоза и ужине, јасно је да се мора хитно реаговати из буџета како би се деци обезбедили одговарајући услови за даље школовање.

Српски покрет Двери, као покрет коме је породица на првом месту, сматра да нема пречег улагања из буџета од оног у децу и зато се надамо да ће и наша локална власт препознати овај приоритет. Ми ћемо на томе инсистирати у овом периоду, како би од 1. септембра и наша деца имала исте услове као и београдска.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб