Timočka Timočka
Početna / Vesti / 3. Festival malih pozorišnih formi otvoren monodramom zaječarskog teatra „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”

3. Festival malih pozorišnih formi otvoren monodramom zaječarskog teatra „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”

U zaječarskom pozorištu danas je otvoren 3. Festival malih pozorišnih formi.

Direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić je istakao da će ove godine o kvalitetu predstava odlučivati žiri u sastavu: predsednik Ivan Bekjarev i članovi Nenad Novaković i Spasoje Ž. Milovanović. Oni će dodeliti glavnu nagradu festivala, a ukoliko procene dodeliće i specijalnu nagradu nekom od učesnika. Đuričić je zahvalio Željku Hubaču što je specijalno za zaječarsko pozorište napisao monodramu o Čučuk Stani, heroini sa naših prostora.

Otvarajući Festival malih pozorišnih formi predsednik žirija Ivan Bekjarev je citirao velikog pozorišnog maga Miroslava Belovića koji je za monodramu rekao da je to teatar na dve noge. Istakao da je monodrama specifičan glumački maraton i zahvaljujući monodrami pozorište je doprlo i do najudaljenijih mesta na kugli zemaljskoj.

„Monodrama je učinila da mnoge nepravde budu ispravljene. Sećam se mnogih monodrama koje su glumci radili zato što su bili u krizi, a posle se ispostavilo da to nije tačno jer su pobeđivali na festivalima. Veoma sam srećan što ovaj festival i dalje traje, uprkos koroni”, istakao je Bekjarev.

Na Festivalu malih pozorišnih formi, uspešno je izvedena je premijera monodrame zaječarskog teatra „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja” autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović. Publika je odlično prihvatila ovu predstavu i nagradila je gromkim i dugotrajnim aplauzom. U realizaciji predstave učestvovala je kao asistent reditelja Olivera Viktorović Đurašković, za realizaciju scenografije bio je zadužen Mirko Stokić, za kostim Gorica Ilić i Mirjana Stanojević, sufler inspicijent je Sanja Mitić Jelenković, dizajn svetla Dragan Marković, zvučni efekti David Nedeljković.

„Kada je direktor zaječarskog teatra zatražio od mene da napišem ovaj komad ja sam bio uveren da postoji zaista velika literatura o toj ženi i da će to biti komplikovan posao. Verovali ili ne, sve se svelo na tri-četiri knjige u kojima su isti tekstovi bili preštampavani i koji su neka subjektivna vizura Čučuk Stane. Kod Vuka Karadžića postoji samo mali pasus o njoj. Dosta toga je ušlo u literaturu na nivou legendi. Ja sam stekao utisak da je Čučuk Stana bila prva srpska feministkinja. Zamislite ženu koja sa 15 godina uzjaše konja i ode u Poreč i od lokalnog moćnika potraži nazad svoju spremu. Žena koju oženjeni muškarac oženi sa 15 godina, koja prvi put ostane udovica sa 18, a drugi put sa 24 godine ostane i bez muža i bez otadžbine i što je najstrašnije ostane bez novca, bez egzistencije nakon 6 godina krvarenja. Kad sve to sublimirate shvatite da je Stana izrazito ponosita žena koja je jako dobro shvatala vreme u kome živi i koja je sa stanovišta dara zaista jedno malo čudo. Iako iz Sikola gde nije mogla steći neko obrazovanje ona je sa 24 godine govorila 5 jezika, poznavala etikeciju ponašanja u visokom društvu, spasila život svom mužu Jorgaću koji je trebalo da ode u Radovanjski lug gde bi bio ubijen kao Karađorđe. Bila je superiorna u inteligenciji u muškom okruženju, posebno u odnosu na plahovitog Hajduk Veljka koji je razmišljao srcem. I Grci i Srbi su joj obećavali da će biti zbrinuta, ali to nisu ispunili. Čučuk Stana je umrla sama, njen grob je trajao onoliko koliko je trajao život njene ćerke i mi danas samo možemo da slutimo koliko je Čučuk Stana bila ono što smo gledali u predstavi ili nešto više ili manje, jer iako je bila relevantna istorijska ličnost o njoj nema dovoljno dokumenata”, kaže autor i reditelj monodrame Željko Hubač.

Glumica Nataša Petrović u susretu sa novinarima ističe da je rasla uz priče o Čučuk Stani i Hajduk Veljku koje je slušala od svoje bake koja se kao i junakinja koju je tumačila zvala Stana.

„Čučuk Stana je bila heroina svoga vremena, a bogami i ovog. Ja sam sebe pronašla u toj Čučuk Stani koja je malena, ali herojski nosi sve sa sobom i ne da se bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile tokom života i smatram da i dan danas postoje takve jake žene koje mogu mnogo da podnesu”, ističe Nataša.

Asistent reditelja Olivera Viktorović ističe da je Stana ozbiljno jaka žena, ona je i žena i muškarac.

„Danas takvih žena naravno da ima, imali smo ih i kroz istoriju, a ja sam imala tu privilegiju da me je jedna Čučuk Stana gajila. Izuzetno mi je drago da sam učestvovala u ovom procesu koji zaista nije bio dug, ali mislim da je bio vrlo uspešan i mislim da će Nataša dugo i lepo igrati ovu Čučuk Stanu”, kaže Olivera Viktorović Đurašković.

Možda će Vas zanimati

Saobraćajna nesreća kod Zaječara: Dve osobe poginule u sudaru motora i automobila

Dve osobe poginule su danas u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas na putu …

Hronika

PU Sokobanja: Zakopao paketiće marihuane u parku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sokobanji, u okviru akcije „Gnev”, uhapsili su M. Ć. (1996) …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica