ВестиАко вам је радно време истекло, правац кући

Ако вам је радно време истекло, правац кући

Уморан мушкарац на послу
Фото: Adobe Stock, илустрација

Ево које последице оставља прековремени рад.

Kолико пута вам се десило да „загинете“ на послу и после истека радног времена, јер нисте стигли да урадите све што сте планирали? Или све што вам је шеф рекао да урадите?

Истраживање спроведено прошле године у Великој Британији (а код нас се сигурно радно време не поштује више него у другим земљама) показало је да се сад прековремено ради три пута више него 2010. године. Али, исто то истраживање показало је и да је прековремени рад прилично непродуктиван, и да је са становишта посла много боље да се покупите и одете кући на време.

Зашто онда толико људи остаје дуже на послу? Или зато што немају избора, и остаће без посла ако не остану дуже кад им је речено, или зато што се осећају као да су „дужни“ да остану дуже, јер нам је наметнуто такво пословно окружење.

Знате оно, нико вам неће наредити да останете, али ако одете на време, то ће бити испраћено неодобравањем.

Проблем је у томе што ако остајете дуже на послу можете да очекујете здравствене проблеме, пре свега оне из области менталног здравља: презасићеност, стрес, хронични умор, који после неког времена прерастају у синдром сагоревања на послу који је недавно и Светска здравствена организација препознала као болест, пише британски „Метро”.

Прековремени рад има смисла кад је нека криза на послу, или имате неки велики пројекат који је строго условљен роковима. Али, то не би требало да буде принцип. Нашем мозгу потребно је неко време да се „ресетује“ и „освежи“, и људи просто не могу да издрже да буду ментално активни од јутра до сутра.

Дакле, ОK је да запнете кад је то неопходно, али… ако имате избора, а остајете дуже из некаквог осећаја одговорности или дужности према послодавцу… Само бисмо желели да вас подсетимо да се за то не дели ордење.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб