Timočka Timočka
Početna / Vesti / Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo: Mikrobit setovi za početni nivo kompjuterskog programiranja
Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo: Mikrobit setovi za početni nivo kompjuterskog programiranja

Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo: Mikrobit setovi za početni nivo kompjuterskog programiranja

Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo omogućava svojim revnosnim najmlađim korisnicima iznajmljivanja 20 mikrobitova i 5 kompleta „BOSON” setova sa kojim uz zabavu i učenje mogu primeniti tehnološko dizajniranje i programiranje.

Kompjutersko programiranje se uči na posebno osmišljenim platformama koje imaju detektore za pokret, pad, nagib i vibracije, mere temperaturu i jačinu svetlosti, u sebi imaju ugrađen kompas i detektor metala. Sve navedene karakteristike ovog mikrobit sistema, mogu da se primene u programiranju.

Mikrobit setovi se izdaju na korišćenja na 10 dana.

Podsećamo, Regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo „Fonda B92” i njegovog programa „Bitka za znanje”, u okviru projekta „Digitalni građanin” opremila je Biblioteku „Centar za kulturu” sa 20 mikrobitova i 5 kompleta „BOSON” setova.

Cilj ovog projekta je da se koriste nove tehnologije i da se podstaknu nove generacije da ih koriste na zabavan način koji doprinosi bolje pamćenje, veštine rešavanja problema, razvijanje digitalnih veština kao i kritičko razmišljanje.

Čak 65 odsto od ukupnog broja današnjih đaka u budućnosti radiće poslove koji još ne postoje. Pripremanje mladih ljudi za svet sutrašnjice nikada nije bilo izazovnije. Istraživanja pokazuju da će digitalne veštine biti potrebne za 90 odsto svih poslova u budućnosti.

Mikrobit ima čipove, monitor, senzore. Može da prepozna pokret, trajan je, neće se razbiti, možete ga koristiti na najrazličitijim predmetima – proverava temperaturu, meri jačinu svetlosti, broji korake…

Korišćenjem mikrobita poboljšaće se kvalitet digitalne pismenosti učenika pri izlasku iz osnovne škole, koja je, već naslućujemo, neophodna, pored čitalačke i matematičke pismenosti.

Osnovna ideja je da se uključi veliki broj dece i da im se pokaže da je programiranje zabavno zanimanje.

Radionice po ovom principu, Biblioteka je organizovala tokom 2019. godine u saradnji sa svim osnovnim školama na području opštine Kladovo, gde je uočeno veliko interesovanje, ali i znanje dece.

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar – Mediji

Grad Zaječar sufinansira 11 medijskih projekata: Najviše para za RTV Majdanpek

Gradsko veće grada Zaječara na sednici održanoj 31. jula donelo je rešenje o raspodeli sredstava …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 01.08.2020.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – subota, 01.08.2020.ZAJEČARDanas je obrađen 51 uzorak građana Zaječara …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica