ВестиБиблиотека „Центар за културу” Кладово: Одобрен пројекат Филмског центра Србије

Библиотека „Центар за културу” Кладово: Одобрен пројекат Филмског центра Србије

Филмски центар Србије је ових дана обавио избор пројеката по Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији за 2020. годину у категорији: „Преддигитализација и дигитализација биоскопа“. Од пријављених 48 установа културе, додељена су средства за 25 међу којима је и Библиотека „Центар за културу” Кладово.

Кладову су додељена средства за израду пројектне документације како би се реализовао поступак дигитализације на квалитетан и сврсисходан начин.

Библиотека „Центар за културу” Кладово као поливалетна установа културе, поред основне библиотечко-информационе делатности, обједињава рад позоришне, ликовно-изложбене, концертно-музичке, аматерске, манифестационе и филмске, где се првенствено подразумева рад биоскопа са традицијом дугом 92 године.

Прве биоскопске представе у Кладову су приказане 1928. године, када је у градској кафани „Дубровник”, захваљујући ангажовању локалног виђеног трговца Јакова Лазаревића, приказан филм о Чарли Чаплину.

Ове 2020. године, биоскоп у Кладову захтева адаптацију и усклађивање опреме и услова са савременим тендецијама које муњевитом брзином задиру у биоскопе.

Из тог разлога, стекли су се услови да се конкурише код Филмског центра Србије, кровне институције у области филма која је, 2019. године обележила и прославила шездесет година постојања и деловања).

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб