Timočka Timočka
Početna / Vesti / Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo: Odobren projekat Filmskog centra Srbije

Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo: Odobren projekat Filmskog centra Srbije

Filmski centar Srbije je ovih dana obavio izbor projekata po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2020. godinu u kategoriji: “Preddigitalizacija i digitalizacija bioskopa”. Od prijavljenih 48 ustanova kulture, dodeljena su sredstva za 25 među kojima je i Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo.

Kladovu su dodeljena sredstva za izradu projektne dokumentacije kako bi se realizovao postupak digitalizacije na kvalitetan i svrsishodan način.

Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo kao polivaletna ustanova kulture, pored osnovne bibliotečko-informacione delatnosti, objedinjava rad pozorišne, likovno-izložbene, koncertno-muzičke, amaterske, manifestacione i filmske, gde se prvenstveno podrazumeva rad bioskopa sa tradicijom dugom 92 godine.

Prve bioskopske predstave u Kladovu su prikazane 1928. godine, kada je u gradskoj kafani „Dubrovnik”, zahvaljujući angažovanju lokalnog viđenog trgovca Jakova Lazarevića, prikazan film o Čarli Čaplinu.

Ove 2020. godine, bioskop u Kladovu zahteva adaptaciju i usklađivanje opreme i uslova sa savremenim tendecijama koje munjevitom brzinom zadiru u bioskope.

Iz tog razloga, stekli su se uslovi da se konkuriše kod Filmskog centra Srbije, krovne institucije u oblasti filma koja je, 2019. godine obeležila i proslavila šezdeset godina postojanja i delovanja).

Možda će Vas zanimati

Predstavnici SPS-JS započeli kampanju u Zaječaru

Kampanju za lokalne izbore u Zaječaru, na Dan žena – 8. mart, započeli su predstavnici …

Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 10. marta u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 10. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica