VestiBoja očiju vas odaje: Kako podnosite bol, alkohol i kakav vam je...

Boja očiju vas odaje: Kako podnosite bol, alkohol i kakav vam je karakter

Dve devojke sa različitim bojama očiju
Foto: Getty Images, ilustracija

Kakve će boje biti nečije oči zavisi od kombinacije čak 12 do 13 gena, a osim što utiču na boju očiju, ti geni imaju i druge uloge. Ne kaže se bez razloga da su oči ogledalo duše, ali u doslovnom smislu one su i ogledalo zdravlja, navika, mogućnosti i dr.

Prema poslednjem istraživanju, belkinje svetlih očiju (plavih ili zelenih) bolje podnose bol od osoba tamnijih očiju.

Studija, sprovedena na Univerzitetu „Pitsburg” nad 58 trudnica, utvrdila je da su osobe svetlijih očiju bolje podnosile porođajne tegobe i da su tokom porođaja osetile manje bola.

Takođe, one su posle porođaja osetile manju napetost, imale su manju stopu postporođajne depresije i manje negativnih misli.

Melanin, osim što utiče na to koliko će oči biti tamne, izolator je električnim vezama između ćelija mozga – više melanina u mozgu i on će efikasnije i brže funkcionisati.

Istraživanje psihologa Entonija Falonea sa Univerziteta „Edinburg” iz 1991. godine nad 100 volontera koje je pokazalo da su studenti tamnih očiju pokazali značajno bolje rezultate na testovima inteligencije koji su bili vremenski ograničeni.

I dok su osobe tamnih očiju brže reagovale i bolje rešavale testove, plavooke osobe pokazale su se boljim u strateškom razmišljanju pa su njihovi sportovi golf, kros trčanje.

Naučnici su otkrili i da postoji povezanost između boje očiju i reakcije na alkohol.

Prema istraživanju Državnog univerziteta u Džordžiji, boja očiju može biti veoma bitan faktor koji utiče na to u kojoj meri će vaše telo biti sposobno da apsorbuje alkohol.

Naime, novija studija je pokazala da osobe sa smeđim i tamnosmeđim očima imaju više melanina u mozgu.

U praksi to znači da je mozak podložniji uticaju određenih supstanci. Pa tako, na osobe sa tamnijom bojom očiju alkohol daleko brže deluje nego na one sa svetlim.

Kako su naučnici objasnili, njihovom telu je, ustvari, potrebno daleko manje vremena da prerade alkohol, što znači da brže osećaju opijenost usled ove supstance.

Inače, plave oči filtriraju manje svetla zbog čega osobe plavih očiju bolje vide kada je sunce slabije, ali imaju i veći rizik da će oboleti od dijabetesa tipa 1, da će imati probleme sa sluhom…

Istraživanje iz 1977. godine zabeležilo je da osobe plavih očiju odaju mnogo manje o sebi u razgovoru s psihoterapeutom ili drugim savetnikom.

Takođe, kad je reč o razlikama između tamnookih i svetlookih, brojne studije su pokazale da su ovi prvi bolje prihvaćeni u društvu koje ih doživljava kao tople osobe, dok su oni sa plavim, sivim i zelenim očima najčešće okarakterisani kao hladni i distancirani.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,024PratilacaLajkuj
4,100PratilacaZaprati
1,239PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx