ponedeljak , 17. februara 2020.
Timočka Timočka
Početna / Vesti / Crveni krst Zaječar obeležio godišnjicu osnivanja Crvenog krsta Srbije (FOTO)
Crveni krst Zaječar — Godišnjica osnivanja Crvenog krsta Srbije

Crveni krst Zaječar obeležio godišnjicu osnivanja Crvenog krsta Srbije (FOTO)

Crveni krst Srbije osnovan je 6. februara 1876. godine. Srpsko društvo Crvenog krsta, pre 144 godine, počelo je sa radom na inicijativu dr Vladana Đorđevića. Godišnjicu osnivanja obeležio je i Crveni krst Zaječar.

Crveni krst Zaječar — Godišnjica osnivanja Crvenog krsta Srbije

Dugogodišnji saradnik zaječarskog Crvenog krsta je i Borivoje Mihajlović, koji sa ovom organizacijom sarađuje od 1964. godine.

Borivoje Mihajlović — dugogodišnji saradnik Crvenog krsta Zaječar

„Počeo sam kao radnik zdravstvenog osiguranja. Počeo sam tako što smo zajedno sa Crvenim krstom radili na higijenizaciji sela i uvođenju seoskih vodovoda. Sarađujući sa ovom organizacijom, video sam dobrobit u pomaganju ljudima koji su siromašni, kojima je potrebna socijalna pomoć. Crveni krst Zaječar ima izuzetno dobre rezultate u svom poslovanju. Takođe, ova humanitarna ogranizacija ima mnogo saradnje i sa zaječarskim školama. Najveći rezultat je pomoći onima koji su u nevolji”, istakao je Mihajlović.

Crveni krst Zaječar — Godišnjica osnivanja Crvenog krsta Srbije

Crveni krst u Zaječaru ne bi mogao da funkcioniše bez velikog broja volontera, koji kroz razne aktvnosti pomažu najugroženijima. Jedan od volontera zaječarskog Crvenog krsta je i Predrag Kocić, koji je 50 godina u ovoj organizaciji i sa mladima radi razne obuke, kako bi doprineli lokalnoj zajednici.

Predrag Kocić — volonter Crvenog krsta Zaječar

„Mladi treba da nađu način kako će iskoristiti svoje slobodno vreme, a veliki broj mladih sarađuje sa Crvenim krstom. Ja sam ‘krivac’ koji je podstakao mlade ljude da dođu u ovu organizaciju. Ovo je izuzetna prilika da volonteri pokažu svoju humanost. Oni ne rade bez prethodne obuke, gde se usavršavaju da pomažu drugima u raznim situacijama. Kako se menja društvo, tako se menja i uloga Crvenog krsta. Poslednjih desetak godina uklapamo se prema potrebama lokalne zajednice. Stalno radimo na tome da vidimo gde mladi mogu da se uključe i na koji način da pomognu. Takođe, radimo obuke i sa decom, mlađim osnovcima”, rekao je Kocić.

Crveni krst Zaječar — Godišnjica osnivanja Crvenog krsta Srbije

Predsednica Crvenog krsta Zaječar Ivanka Jović ceo svoj radni vek provela je sarađivajući sa ovom organizacijom.

Ivanka Jović — predsednica Crvenog krsta Zaječar

„Psiholog sam po struci i radni vek sam provela u Centru za socijalni rad. Moja životna orijentacija je pomoći čoveku i pružiti mu pomoć kada je najteže. Ono što sam radila u svom radnom veku, samo sam nastavila da radim i u Crvenom krstu. Na neki način sam sve vreme sarađivala sa ovom organizacijom”, kaže Jović.

Crveni krst Zaječar — Godišnjica osnivanja Crvenog krsta Srbije

Vladan Marković — sekretar Crvenog krsta Zaječar

„Ovaj dan želimo da posvetimo našim saradnicima i volonterima koji nam daju mogućnost da pomognemo svim osobama kojima je pomoć potrebna i da realizujemo mnogobrojne aktivnosti. Uloga Crvenog krsta zavisi od problema sa kojim se neka zemlja suočava. Uloga zavisi i od lokalne sredine i od potreba u društvu. Rad zaječarskog Crvenog krsta je dosta različit od rada nekog drugog Crvenog krsta u zemlji. Zbog različitih poslova koje obavljamo, konstantno smo na terenu. Stalno se susrećemo sa ljudima i u gradu i na selu. Takođe, radi i Narodna kuhinja koja je od velike važnosti. U Zaječaru je nedavno počeo sa radom i Klub starih 65+, u okviru programa ’Briga o starima’ Crvenog krsta Srbije”, poručio je Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar.

Crveni krst Zaječar — Godišnjica osnivanja Crvenog krsta Srbije

Crveni krst Zaječar — Godišnjica osnivanja Crvenog krsta Srbije

Crveni krst Srbije čini 183 opštinske i gradske organiazcije, u kojima radi 750 profesionalaca i preko 60 hiljada volontera. Ova humanitarna organizacija posebno se angažuje u pružanju pomoći svima kojima je pomoć potrebna. Pomoć se pruža bez socijalnih, verskih, rasnih razlika, razlika u pogledu pola, uzrasta, političkog ili bilo kojeg drugog opredeljenja.

Možda će Vas zanimati

Hajduk Veljkova ulica u Zaječaru

U Zaječaru umereno oblačno, maksimalna dnevna temperatura do 11 stepeni

U Srbiji umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo, samo još ujutru na jugu ponegde …

Dom zdravlja u Zaječaru

Radno vreme zaječarskih zdravstvenih službi tokom praznika

U toku predstojećeg praznika, Dana državnosti, 15, 16. i 17. februara, zdravstvene službe u Zaječaru …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica