Тимочка КрајинаБорДа ли ће се вратити роде? Срушено гнездо белих рода у Шарбановцу...

Да ли ће се вратити роде? Срушено гнездо белих рода у Шарбановцу (ФОТО)

Срушено гнездо рода у селу Шарбановац

У селу Шарбановац, код Бора, јуче ујутру мештани су наишли на ружан призор. Гнездо рода, које ту долазе последњих 10 година, срушено је.

Некадашње гнездо белих рода у селу Шарбановац

Срушено гнездо, бачено поред пута, затекли су мештани села Шарбановац јуче ујутру. Како наводе, у том гнезду роде долазе сваког лета већ деценију. Последњи пут, ту су видели три мале роде, које су се тек излегле, а сада их нема.

Срушено гнездо белих рода у селу Шарбановац

Према речима становника овог села, гнездо су срушили радници борске „Електродистрибуције”, који су као разлог навели безбедност.

„Пришао сам им и питао их због чега сте људи то урадили, а они су ми само рекли због безбедности. Само је узео и бацио га доле. Мислим да није требало тако да се заврши, гнездо је могло бити негде премештено”, наводи један мештанин Шарбановца.

Срушено гнездо белих рода у селу Шарбановац

Борској „Електродистрибуцији” обратила се и велики љубитељ животиња Ивана Узелац, која је их је контактирала телефоном, али од ње су тражили да поводом овог догађаја пошаље допис.

„Овако, звала сам ’Електродистрибуцију’ у Бору у вези рода чије је гнездо срушено у Шарбановцу. Јавила се, претпостављам, секретарица, па ме је пребацила код неког Андрије. Можда је директор. Андрија ме је питао шта тражим сада, да плате одштету… Јок,господине. Тражим да роде буду заштићене и на сигурном. Вратите им гнездо. Траже да се пошаље допис и да се напише шта се тражи од њих да ураде са гнездом и поводом тога. Прво, ако им је сметало требали су да обавесте удружења за заштиту животиња, имају их два у Бору или да су контактирали ’Бету’ из Зајечара, па да се даље тражи помоћ од Удружења за заштиту птица. Друго, срушити гнездо сада када имају младе, недопустиво. Молим удружења из Бора да реагују на ово”, каже Узелац.

Срушено гнездо белих рода у селу Шарбановац

Поводом немилог догађаја огласио се и један од радника из „Електродистрибуције” на друштвеној мрежи Фејсбук, где наводи да је квар морао бити хитно саниран због угрожености људи и да у гнезду није било младунаца.

„Лаж је да је било младунаца у гнезду, гнездо је било празно. Ми радници ’Електродистрибуције’ нисмо птицоубице као што нас представљате већ људи који воле птице, као и ви. Жалим због ове ситуације, али када добијемо налог да по хитном поступку санирамо неки квар због угрожености живота људи или опасности по средину тада не можемо контактирати разна удружења и чекати, већ морамо обавити хитно посао”, написао је један од радника из борске „Електродистрибуције”.

Нажалост, роде које су годинама биле становници овог борског села, овде више неће долазити, бар док се проблем са гнездом не реши, и можда направи ново, на неком другом месту.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб