VestiDa li će zaječarska udruženja „Dečiji centar” i „L. Down” ostati bez...

Da li će zaječarska udruženja „Dečiji centar” i „L. Down” ostati bez svojih prostorija?

„Dečiji centar” Zaječar nedavno je dobio obaveštenje lokalne samouprave u kom se ističe da do 9. juna ovo udruženje mora napustiti prostorije u kojima se trenutno nalaze. Povodom ovog obaveštenja, održana je konferencija za medije, gde je istaknuto da ukoliko „Dečiji centar” napusti svoje prostorije, deca više neće imati prostora da realizuju mnogobrojne aktivnosti koje su planirane raznim projektima.

„Kao rok da ’Dečiji centar’ napusti prostorije dat je 9. jun, a to znači da aktivnosti koje su planirane neće biti sprovedene, a o tome moramo da izvestimo i Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvete. Koliko je značajno postojanje ’Dečijeg centra’ znaju i deca koja ovde borave i roditelji. Verujemo da lokalna samouprava ima kapaciteta da uđe u proces saradnje sa našom organizacijom i pokaže naš grad kao primer dobre prakse. Mi smo sinonim za inkluziju i jedino smo udruženje u Timočkoj Krajini koji na ovaj način radi. Mi smo ovaj prostor dobili do 2023. godine s jasnom namerom da promovišemo Grad Zaječar kao primer inkluzije. Ne radimo samo sa decom, nego i sa roditeljima i hraniteljima, pružanje psihosocijalne podrške”, poručila je Selena Ristić Vitomirović, predsednica „Dečijeg centra” u Zaječaru.

Ona je dodala da ove prostorije koriste i članovi Udruženja „L. Down” i da će mnoga deca, roditelji i hranitelji ostati bez podrške, ukoliko budu morali da napuste ove prostorije.

Mirjana Đorđević, predsednica Upravnog odbora Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom „L. Down” iz Zaječara, ističe da je adekvatan prostor itekako bitan za decu kako bi što lakše i samostalnije mogli da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

„Za osobe sa Daunovim sindromom organizujemo radionice osamostaljivanja, gde se trudimo da sačuvamo i unapredimo njihove sposobnosti i podržimo ih da što samostalnije obavljaju svakodnevne aktivnosti. Vodimo radionice glume i sporta, kako bismo olakšali njihovo uključivanje u zajednicu. Psihološke radionice namenjene su, kako samim osobama sa Daunovim sindromom, tako i članovima njihovih porodica, da bi lakše prevazilazili izazove sa kojima se suočavaju. Za sve ovo potrebne su nam adekvatne prostorije i nadam se ćemo uspeti da sa Gradom  ipak nađemo neko zajedničko rešenje, jer mislim da naša deca bar toliko zaslužuju”, rekla je Đorđević.

„Zarad dobrobit svih, mora postojati neki dijalog, neko posredovanje. Ovde se ne radi o pojedincima, oni nisu važni, ovde se radi o deci i građanima, a zadatak lokalne samouprave je da se takvim problemima i bavi. Mislim da bi u ovom slučaju bilo potrebno prisustvo medijatora, kako bi se eventualno došlo do saglasnosti, odnosno potencijalnog dobrog ishoda”, kazala je Marija Marković iz zaječarskog „Dečijeg centra”.

U narednom periodu „Dečiji centar” Zaječar očekuju mnoge aktivnosti, kao i festivali. „Dečiji centar” Zaječar oformljen je sa ciljem da deci i mladima pruži jednake mogućnosti za razvoj umetničkih talenata, bez obzira na različitosti.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,446PratilacaLajkuj
3,720PratilacaZaprati
1,285PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x