ВестиДа ли ће зајечарска удружења „Дечији центар” и „L. Down” остати без...

Да ли ће зајечарска удружења „Дечији центар” и „L. Down” остати без својих просторија?

„Дечији центар” Зајечар недавно је добио обавештење локалне самоуправе у ком се истиче да до 9. јуна ово удружење мора напустити просторије у којима се тренутно налазе. Поводом овог обавештења, одржана је конференција за медије, где је истакнуто да уколико „Дечији центар” напусти своје просторије, деца више неће имати простора да реализују многобројне активности које су планиране разним пројектима.

„Као рок да ’Дечији центар’ напусти просторије дат је 9. јун, а то значи да активности које су планиране неће бити спроведене, а о томе морамо да известимо и Министарство културе и Министарство просвете. Колико је значајно постојање ’Дечијег центра’ знају и деца која овде бораве и родитељи. Верујемо да локална самоуправа има капацитета да уђе у процес сарадње са нашом организацијом и покаже наш град као пример добре праксе. Ми смо синоним за инклузију и једино смо удружење у Тимочкој Крајини који на овај начин ради. Ми смо овај простор добили до 2023. године с јасном намером да промовишемо Град Зајечар као пример инклузије. Не радимо само са децом, него и са родитељима и хранитељима, пружање психосоцијалне подршке”, поручила је Селена Ристић Витомировић, председница „Дечијег центра” у Зајечару.

Она је додала да ове просторије користе и чланови Удружења „L. Down” и да ће многа деца, родитељи и хранитељи остати без подршке, уколико буду морали да напусте ове просторије.

Мирјана Ђорђевић, председница Управног одбора Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом „L. Down” из Зајечара, истиче да је адекватан простор итекако битан за децу како би што лакше и самосталније могли да обављају свакодневне активности.

„За особе са Дауновим синдромом организујемо радионице осамостаљивања, где се трудимо да сачувамо и унапредимо њихове способности и подржимо их да што самосталније обављају свакодневне активности. Водимо радионице глуме и спорта, како бисмо олакшали њихово укључивање у заједницу. Психолошке радионице намењене су, како самим особама са Дауновим синдромом, тако и члановима њихових породица, да би лакше превазилазили изазове са којима се суочавају. За све ово потребне су нам адекватне просторије и надам се ћемо успети да са Градом  ипак нађемо неко заједничко решење, јер мислим да наша деца бар толико заслужују”, рекла је Ђорђевић.

„Зарад добробит свих, мора постојати неки дијалог, неко посредовање. Овде се не ради о појединцима, они нису важни, овде се ради о деци и грађанима, а задатак локалне самоуправе је да се таквим проблемима и бави. Мислим да би у овом случају било потребно присуство медијатора, како би се евентуално дошло до сагласности, односно потенцијалног доброг исхода”, казала је Марија Марковић из зајечарског „Дечијег центра”.

У наредном периоду „Дечији центар” Зајечар очекују многе активности, као и фестивали. „Дечији центар” Зајечар оформљен је са циљем да деци и младима пружи једнаке могућности за развој уметничких талената, без обзира на различитости.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб