ВестиДа ли имате неко аутоимуно обољење? Ови симптоми су знак за аларм

Да ли имате неко аутоимуно обољење? Ови симптоми су знак за аларм

Жена осећа бол у зглобу
Фото: Getty Images, илустрација

Симптоми ових болести су врло суптилни и често их је тешко уочити, зато обратите пажњу!

Аутоимуне болести су стања код којих наш имуни систем напада наш организам. Код нормалних људи, имуни систем брани и чува организам од штетних спољашњих утицаја, као што су бактерије и вируси. У случају аутоимуних болести, организам напада ваше здраве ћелије мислећи да су оне страни нападачи. Неке аутоимуне болести нападају искључиво одређене органе у телу док постоје и оне које нападају и утичу на цео организам.

Данас је познато преко 82 посто различитих врста аутоимуних болести, али се за већину не зна како су настале. У најпознатије аутоимуне болести спадају дијабетес типа 1, псоријаза, артритис, мултипла склероза, лупус, Кронова болест, улцерозни колитис, Адисонова болест, Хашимотов синдром, мистенија гравис итд.

Статистике показују да жене чешће болују од аутоимуних болести, а први симптоми се јављају током или непосредно након пубертета. Симптоми су врло суптилни и често их је тешко уочити, зато обратите пажњу, јер неке „бољке“ могу да указују на почетак аутоимуних болести.

Болни зглобови

Уколико је имунолошки систем превише активан, он може да узрокује болове у зглобовима. Тада долази до стварање антитела која уништавају коштану овојницу и изазивају болове. Последица је реуматоидни артритис који ако се не лечи на време, може да изазове трајно оштећење костију.

Нагло мршављење

Када услед претеране имунолошке активности антитела нападају црева долази до проблема са столицом. Као последица јављају се дијареја, крварење, болови у стомаку и неконтролисани губитак килограма. Аутоимуне болести које су повезане са упалом црева су Кронова болест и улцерозни колитис.

Неправилан рад гуштераче

Антитела која нападају ћелије у гуштерачи (панкреасу), а које су задужене за производњу инсулина, доводе до поремећаја рада овог органа и повећавају ризик од појаве дијабетеса типа 1.

Проблеми са видом

Ослабљен вид или слепило, као и лоша моторика руку, односно координација покрета, могу указивати на на почетак мултипле склерозе. Ова болест погађа дугачке продужетке ћелија неурона због чега поруке из мозга не стижу до органа или стижу са закашњењем.

Убрзани пулс

Имунолошки систем контролише рад штитне жлезде, односно тироиде. Овај орган је уједно и први који страда уколико се појаве промене у самом имуном систему. Симптомин који указују на смањени (хипотиреоза) или на појачани рад (хипертиреоза) штитне жлезде су промене телесне тежине, појачана нервоза, убрзан рад срца и сува кожа.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб