VestiDa li je pametno da dremate popodne

Da li je pametno da dremate popodne

Muškarac spava u krevetu
Foto: Shutterstock, ilustracija

Neki obožavaju da dremnu popodne, a drugi smatraju da će im popodnevna dremka ometati san noću. Evo šta kažu stručnjaci.

Ketlin Medison, naučnica koja se bavi istraživanjem sna

Iako postoje dokazi da je pospanost tokom dana rani znak poremećaja sna ili lošeg zdravlja, popodnevne dremke su dobre za mnoge ljude. Posle dremke ćete biti budniji, bolje ćete se koncentrisati, imaćete bolju koordinaciju, kraće vreme reakcije, bolje logičko razmišljanje, pamćenje, raspoloženje i kontrolu emociju.

Postoje i neki dokazi da popodnevno spavanje može da snizi krvni pritisak kod nekih ljudi. Ali, znajte da popodnevne dremke ne mogu da vam pomognu da nadoknadite loše spavanje noću. Takođe, izbegavajte da popodne spavate duže od 30 minuta jer ćete u suprotnom biti još pospaniji nakon buđenja. Izbegavajte i da spavate kasno popodne jer u tom slučaju možda uveče nećete moći da zaspite.

Mišel Olajt, psiholog

Popodnevne dremke mogu da budu veoma korisne, da vam pomognu da budete odmorniji, budniji, da bolje pamtite i budete raspoloženiji.

I ona je saglasna da ne treba da spavate duže od 30 minuta, da ne biste omeli noćni san.

Odrastao čovek bi trebalo da spava između sedam i devet sati da bi mozak i imunitet normalno funkcionisali, a time se smanjuje čak i rizik od saobraćajnih nesreća i hroničnih zdravstvenih problema, tvrdi psiholog.

Ona ističe da stalan umor tokom dana može da bude znak nekog nedijagnostikovanog zdravstvenog stanja, te da bi trebalo da odete kod doktora.

Rejmond Metjuz, naučnik koji istražuje san

„Ako me neko pita da li bi trebalo da spava popodne, rekao bih: ’Da’”. Odrasli ljudi obično razmatraju dremku samo ako su baš umorni, a najbolja kontramera za umor je spavanje.

On ističe da je spavanje popodne dobro ako uveče treba da budete budni duže, ali je to loša stvar ako planirate da uveče spavate u uobičajeno vreme. Takođe, ako dugo spavate popodne, posle toga ćete biti užasno ošamućeni, pa se opet ističe da popodne ne spavate duže od 30 minuta.

Dženifer Zaslona, naučnica koja istražuje san

Ova naučnica smatra da ne bi trebalo da spavate popodne, već je potrebno da tokom noći spavate dovoljno.

Štaviše, tvrdi da postoje neki dokazi da redovne dremke duže od sat vremena mogu negativno da se odraze na zdravlje. Sa druge strane, dremka može da bude od koristi, posebno ako vam nije dobro, niste dovoljno spavali ili ste loše spavali. U tim slučajevima, spavanje popodne itekako je korisno za zdravlje.

U rano posle podne, naš unutrašnji sat šalje slabiji signal za budnost, što je razlog zašto smo pospaniji posle ručka, posebno ako se tokom noći nismo naspavali.

Stručnjaci savetuju da slušate svoje telo — ako ste pospani, obično vam je potrebno više sna.

 

Izvor:mondo.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,184PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub