ВестиДа ли лек сме да се подели да бисмо га лакше узели

Да ли лек сме да се подели да бисмо га лакше узели

Таблета лека поломљена на пола на дрвеној кашици
Фото: Shutterstock, илустрација

Има лекова који су прилично велики, и није их лако прогутати у комаду. Да ли је безбедно пресећи их?

Лекови понекад долазе у прилично великим таблетама. Али, чак и ако вам је тешко да их прогутате целе, увек проверите са лекаром или фармацеутом да ли је безбедно да таблету поделите и попијете из „две туре”.

Понекад, то може бити проблем код лекова за које је нарочито важно да се строго придржавате преписане дозе, дакле, код лекова који се користе за лечење хроничних болести, нарочито кардиоваскуларних, или рецимо код лекова који се користе у лечењу биполарног поремећаја.

У таквим случајевима, није паметно да лек делите на своју руку, јер се може десити да вам се одломи делић, и да самим тим не попијете препоручену дозу, што лек може учинити мање ефикасним.

Осим тога, лекови понекад долазе у таблетама које су обложене посебним премазом који обезбеђује да се лек одожено отпушта, ако такву таблету пресечете, можете лек учинити мање ефикасним или изиритирати стомак.

Дакле, немојте таблете делити на своју руку. Ако вам је тешко да прогутате лек који вам је преписан, проверите са лекаром да ли тај медикамент постоји у форми сирупа, или ако не постоји, да ли је безбедно да таблету поделите и попијете из два „покушаја”.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб