ВестиДан пешачења и шетња за Краљевицу

Дан пешачења и шетња за Краљевицу

Дан пешачења и шетња за Краљевицу у Зајечару

У суботу, 12. септембра, у 10:00 часова преподне, на неколико локација биће организовано пешачење у оквиру Дана пешачења који се тог датума обележава у Србији.

Организатори ПСД „Љуба Нешић” и „Зајечарска иницијатива”, позивају све који воле природу и здрав живот да се одазову и дођу да заједно проведемо дан у природи, као и да покажемо колико Краљевица значи свим Зајечарцима.

Све учеснике шетње на циљу Стазе 1, код планинарске куће очекује одмор, дружење и освежење у виду хране и пића.

„Зајечарска иницијатива” недавно је покренула кампању „Краљевица за све нас”, чији је циљ доследна примена Одлуке о заштити спомен парк-шуме „Краљевица”, као и доношење одговарајућих докумената којима би се спречиле евентуалне злоупотребе, а управљање Краљевицом и њена намена јасно дефинисали.

„Спомен парк-шума ’Краљевица’ је под посебном заштитом општине Зајечар, али не потпада ни под једну категорију заштите коју прописује Република Србија. Свеобухватније и дугорочније планирање, као и систематска заштита овог природног добра, најважнијег елемента у систему зелених површина Зајечара, од кључног су значаја за његово очување и развој. Из тог разлога смо, између осталих активности које спроводимо, покренули и петицију за заштиту Краљевице, као простора од изузетног значаја за становништво града Зајечара и друштва уопште, као и за израду детаљног урбанистичког плана и осталих неопходних докумената за несметано планско управљање, коју је велики број наших суграђана својим потписима већ подржао, а сви који буду дошли на циљ Стазе 1 након шетње, моћи ће, такође, да петицију потпишу и допринесу очувању и развоју Краљевице”, истичу из „Зајечарске иницијативе”.

Акција „Краљевица за све нас” „Зајечарске иницијативе” финансира се средствима USAID-а, а реализује у оквиру пројекта „Активни грађани – боље друштво: сарадњом до демократског развоја Србије”, који се спроводи у сарадњи са БОШ-ом, БФПЕ-ом и БИРН-ом.

Свим посетиоцима шетње биће на распологању следеће стазе:

  • Стаза 1 – КРАЉЕВИЦА (4,5 км)
  • Стаза 2 – ВЛАШКИ ДО (4,5 км)
  • Стаза 3 – ГРЛИШКО ЈЕЗЕРО (4 км)

СТАЗА 1 – КРАЉЕВИЦА

До 10:00 часова – окупљање учесника код градског стадиона „Тимок” на Краљевици.

Шетња почиње од градског стадиона, стазом поред ресторана „Стадион” и бунгалова ка споменику „Вешала”. Одатле даље стаза води земљаним путем до Западне тврђаве преко платоа оивиченог шумом, са којег се пружа леп поглед на околне планине (Вршку чуку, Ртањ, Тупижницу итд.).

Након обиласка тврђаве, повратак истом стазом кроз четинарску шуму до споменика „Вешала”. Одатле се спушта до спортско-рекреативне стазе „Сунчана стаза” и до Мегатренд факултета. Од факултета се наставља до планинарске куће ПСД „Љуба Нешић” која се, пак, налази уз саму тзв. Источну тврђаву (казамат), саграђену крајем 19. века.

Планинарски дом ПСД „Љуба Нешић” Зајечар

Код планинарске куће – одмор, освежење и крај стазе. Стаза је лака, дужине око 4,5 км, са благим успонима.

СТАЗА 2 – ВЛАШКИ ДО

У 10:00 часова – окупљање учесника код ауто-лимара „Бибовић” (1,5 км од скретања десно са магистралног пута ка граничном прелазу „Вршка Чука” – за Горњу Прлиту, или – друго скретање од стоваришта „Октопод” у Вишњару).

На 6 км од града, у подножју Вршке чуке, налази се прелепи предео природе – Влашки до. Влашки до поседује све оно што може пријати нашим чулима – реку, шуму, стене, ливаде, клисуру и, наравно, чист ваздух. Поред тога, за овај крај су везане и неке историјске занимљивости. Наиме, на неких 200 метара од старта, учесници се укључују на шумски, травнати пут који је остатак некадашње тзв. „Белгијске пруге”.

Након непуна 2 км долази се до платоа крај Прлитске реке, на којем је некада била почетна станица прве Тимочке пруге, саграђене 1888. године. Саградили су је Белгијанци да би превозили камени угаљ са Вршке чуке до Радујевца на Дунаву (80 км, са просечном брзином од 10 км/ч).

На том месту је и улаз у клисуру, која ће се овом приликом посетити. Изнад ње је стеновити врх Влашког дола са којег се пружа прелеп поглед на клисуру, околне планине и зајечарску котлину. Скривена у шуми налази се дрвена црквица Св. Јован, која је саграђена на видним остацима византијског светилишта из IV века. Стаза је лака, кружна, дужине до 5 км, са врло кратким средње тешким успонима.

СТАЗА 3 – ГРЛИШКО ЈЕЗЕРО

У 10:00 часова – окупљање учесника у центру села Грлиште (16 км од Зајечара).

Грлишко језеро је вештачко акумулационо језеро настало 1989. године преграђивањем Грлишке реке на 4,5 км узводно од ушћа Грлишке реке у Бели Тимок. Језеро је вишенаменско: служи за снабдевање Зајечара пијаћом водом као и за наводњавање и задржавање наноса. Вода је бистра и провидна.

Поред језера, надомак села, налази се Манастир Светог Петра и Павла, који је у доба турске владавине био средиште духовног живота на читавом пространству Тимочког слива. Претпоставља се да је подигнут између 12. и 14. века.

Пешачка стаза води од центра села, поред Грлишке реке, путем који је прављен за потребе изградње бране. Река, дрвеће, стене – прави је релаксирајући „напитак“. Са тог пута стаза скреће узбрдо, кроз шумицу, до видиковца изнад бране. Након одмора и опуштања на видиковцу, повратак је на почетак стазе. Одатле – одлазак до манастира Свети Петар и Павле који се налази уз само језеро. Повратак истим путем до центра села или поред извора топле воде до центра села (по жељи). Стаза је лака, дужине око 4км..

Дан пешачења и шетња за Краљевицу у Зајечару: Мапа шетње

Због специфичности узрокованих пандемијом, сви учесници ће у малим групама (до 10 особа у групи) пешачити изабраном стазом, без организације колективног превоза. Чланови ПСД „Љуба Нешић” ће обезбедити водиче/координаторе у дефинисаном термину као особе које дају информације и врше надзор и усмеравање, како би све мере превенције ширења вируса биле поштоване.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб