Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Данас је Бадњи дан: Веровања и обичаји
Бадњи дан

Данас је Бадњи дан: Веровања и обичаји

Верници Српске православне цркве славе Бадњи дан. Бадњи дан је последњи дан четрдесетодневног поста, а представља и увод у један од највећих хришћанских празника, Божић.

Бадњи дан почиње тако што домаћин рано ујутру одлази да исече бадњак, најчешће је то храстово дрво. На Бадње вече уноси се бадњак у кућу и тиме се означава почетак божићне светковине. Према предању, бадњак се мора посећи у три ударца. Бадњак који се донесе, усправи се уз кућу, поред улазних врата, где стоји до увече, а онда се унесе у кућу. У вечерњим сатима пали се на кућном огњишту, као симбол топлоте која греје и зближава укућане.

На Бадње јутро ложи се ватра и пече се печеница, припремљена претходног дана, на Туциндан. На Бадњи дан се пости и служи посна храна.

Према народним веровањима, ништа се не износи из куће, а оброци се служе и једу на слами.

Домаћица у једно сито стави све врсте житарица, сувих шљива, ораха и јабука и то све стоји на столу. У неким крајевима сито ставе под сто, а понегде код огњишта. Тим житом посипа се бадњак, слама и полажајник. Након уношење бадњака, уноси се слама и разноси се по целој кући, а посебно на место где ће бити постављена вечера. Онај ко носи сламу квоца, а остали пијучу. Преко сламе се поставља столњак, јер се служи и једе на поду.

Пред Бадњи дан ножеви из куће се склањају, јер у току празника не ваља додиривати метал и металне предмете. Према обичајима, ако се на Бадње вече накупи доста пепела на бадњацима, домаћин говори да ће зима бити дуга и јака. Поједине жене скупљају пепео, па га после користе за бајање од урока. Када почне вечера, домаћица изнесе погачу коју сви редом ломе. У погачи је умешен златник, сребрњак или метални новчић. Ко пронађе новчић, том ће година бити срећна. На Бадње вече се не заборавља стока и све што је живо у кући и око куће.

На први дан Божића дочекује се положајник, односно особа која прва улази у кућу, а након тога одлази се у цркву на службу и причест и једе први мрсни доручак. Божић је први мрсни дан, након поста, и дан када се у црквама причешћују они који су поштовали правила Божићног поста.

Можда ће Вас занимати

Свети Врачи — Свети Козма и Дамјан

Данас су Свети Врачи: Верници славе Козму и Дамјана

Српска православна црква данас обележава празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви …

Дан примирја у Првом светском рату у Зајечару

Зајечар: Обележен Дан примирја у Првом светском рату (ФОТО)

У Зајечару је полагањем венаца и свечаном церемонијом у центру града обележен Дан примирја и …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница