Timočka Timočka
Početna / Vesti / Danas je Sveta velikomučenica Anastasija Uzorešitelnica
Sveta velikomučenica Anastasija Uzorešitelnica

Danas je Sveta velikomučenica Anastasija Uzorešitelnica

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetu velikomučenicu Anastasiju Uzorešitelnicu. Ona se smatra sveticom koja se smatra izbaviteljkom od magije i vradžbina i svih volšebnih zamki nečastivog.

Sveta velikomučenica Anastasija Uzorešitelnica slavna hrišćanka rođena je u Rimu, u vrlo bogatoj porodici. Otac joj je bio senator i paganin, a majka hrišćanka. Ljubav prema veri Anastasija je razvila uz pomoć majke, i uz pomoć svog učitelja Hrisogona.

Međutim, Anastasiju je otac primorao da stupi u brak sa vlastelinom Publijem, koji je bio neznabožac. To je na kraju i uradila, ali je uvek uspevala da pronađe izgovore, navodne “ženske probleme” kako sa svojim suprugom ne bi stupala u telesne veze.

Zbog toga ju je muž mučio, zatvarao izgladnjivao. Još veće muke su je snašle kada je saznao da ona tajno odlazi u tamnice i hrišćanskim mučenicima odnosi hranu, pere im rane…

Publije je stradao tako što se utopio na putu do Persije, a Anastasija je od tog trenutka svoj život posvetila pomaganju bolesnima i siromašnima i širenju vere.

Stradala je 304. godine kada je u Makedoniji, gde je pomagala hrišćanima, bila prepoznata kao jedna od njih. Osuđena na smrt glađu, ležala je u tamnici trideset dana bez hrane, hraneći se jedino suzama i molitvom.

Njen manastir se nalazi u Grčkoj 30 kilometara od Soluna. Veruje se da Sveta Anastasija dolazi u pomoć svim ženama koje danas odu do crkve, zapale sveću i izgovore ovu molitvu:
 
„Ovčica Tvoja Isuse, Anastasija, zove silnim glasom: ’Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.’ Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

Možda će Vas zanimati

Polaganje venaca povodom Dana formiranja 9. srpske udarne brigade u zaječarskoj kasarni

U Zaječaru obeležen Dan 9. srpske udarne brigade (FOTO)

Polaganjem venaca na spomenik narodnom heroju Vasiliju Đuroviću Žarkom, prvom komandantu 9. brigade, obeležen je …

Polaganje venaca — Kasarna „Nikola Pašić” Zaječar

Polaganje venaca povodom Dana formiranja 9. srpske udarne brigade 11. marta u zaječarskoj kasarni

U sklopu obeležavanja značajnih istorijskih datuma i negovanja slobodarskih tradicija, Komanda za razvoj Timočke brigade, …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica