Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Данас је Света великомученица Анастасија Узорешителница
Света великомученица Анастасија Узорешителница

Данас је Света великомученица Анастасија Узорешителница

Српска православна црква данас обележава Свету великомученицу Анастасију Узорешителницу. Она се сматра светицом која се сматра избавитељком од магије и враџбина и свих волшебних замки нечастивог.

Света великомученица Анастасија Узорешителница славна хришћанка рођена је у Риму, у врло богатој породици. Отац јој је био сенатор и паганин, а мајка хришћанка. Љубав према вери Анастасија је развила уз помоћ мајке, и уз помоћ свог учитеља Хрисогона.

Међутим, Анастасију је отац приморао да ступи у брак са властелином Публијем, који је био незнабожац. То је на крају и урадила, али је увек успевала да пронађе изговоре, наводне “женске проблеме” како са својим супругом не би ступала у телесне везе.

Због тога ју је муж мучио, затварао изгладњивао. Још веће муке су је снашле када је сазнао да она тајно одлази у тамнице и хришћанским мученицима односи храну, пере им ране…

Публије је страдао тако што се утопио на путу до Персије, а Анастасија је од тог тренутка свој живот посветила помагању болеснима и сиромашнима и ширењу вере.

Страдала је 304. године када је у Македонији, где је помагала хришћанима, била препозната као једна од њих. Осуђена на смрт глађу, лежала је у тамници тридесет дана без хране, хранећи се једино сузама и молитвом.

Њен манастир се налази у Грчкој 30 километара од Солуна. Верује се да Света Анастасија долази у помоћ свим женама које данас оду до цркве, запале свећу и изговоре ову молитву:
 
„Овчица Твоја Исусе, Анастасија, зове силним гласом: ’Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.’ Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.”

Можда ће Вас занимати

Дан примирја у Првом светском рату у Зајечару

Зајечар: Обележен Дан примирја у Првом светском рату (ФОТО)

У Зајечару је полагањем венаца и свечаном церемонијом у центру града обележен Дан примирја и …

Дан примирја у Првом светском рату

Данас обележавамо 11. новембар – Дан примирја у Првом светском рату

У Србији се данас обележава државни празник, Дан примирја у Првом светском рату, чији је …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница