ВестиДанас је Свети Мрата

Данас је Свети Мрата

Свети Мрата — Мратиндан

Српска православна црква слави данас Светог мученика Стефана Дечанског – Мратиндан.

Светог Стефана Дечанског многе породице у Србији славе као крсну славу, у народу познатију као Мратиндан, јер се 24. новембар слави и као Свети Мрата.

Некада се на овај дан у народу прослављао Свети Мартин. Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу Стефану Дечанском. Тада се приређују Крсне и заветне славе у свим нашим крајевима, осим у селима Овчег поља, у неким у Пчињи и Скопској Церној Гори, који Стефана Слепог прослављају 22. октобра.

Свети мученик Стефан Дечански, син је краља Милутина и отац цара Душана. По наређењу необавештеног оца био је ослепљен, а по наређењу лакомисленог сина удављен. Пет година провео је као сужањ у цариградском манастиру Сведржитеља. Својом мудрошћу, кроткошћу и благодушношћу превазишао је све монахе.

Према предању, када се наврши пет година његовог сужањства, јави му се Свети Никола и поврати вид. У знак захвалности светитељу и Богу, Стефан сагради прелепи храм Божји – Дечане.

Свети Стефан се упокојио 1336. године, као мученик и праведник. Са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља српског народа.

Дани од Ђурђица до Мратиндана се називају Мратинци, односно, Вучји дани, зато што је Свети Мрата био заштитник вукова.

Мрати је народ приписао ту заштитничку улогу, али и другим зимским свецима – Светом Јовану, Арханђелу Михаилу и Светом Сави.

Према веровању, Мрата у ове дане сазива све вукове и одређује им где ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда већа с вуковима и усмери их чије овце да подаве.

Верује се да домаћин који је грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука.

Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.

Такође, постоји и изрека: „Свети Мрата, снег до врата”, којом се означава почетак хладног и снежног периода године.

Према веровањима у појединим деловима Србије, ако на данашњи дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб