VestiEvropski dan urgentne medicine biće obeležen i u Zaječaru

Evropski dan urgentne medicine biće obeležen i u Zaječaru

Evropski dan urgentne medicine, 27. maj biće obeležen i u Zaječaru. Tim povodom u novim prostorijama Crvenog krsta biće organizovana konferencija za medije, na kojoj će se, između ostalog, govoriti o značaju postojanja te službe.

Početak konferencije zakazan je za 11:00 sati.

27. maj je uveden kao Dan urgentne medicine i promoviše se od strane Evropskog udruženja za urgentnu medicinu – EuSEM. Zvaničnim obeležavanjem ovog dana, medicinsko osoblje koje radi u odeljenjima urgentne medicine, želi da ujedini celokupnu javnost i ljude koji su ključni u odlučivanju i razmišljanju o urgentnoj medicini, formirajući pravce njenog razvoja.

Urgentna medicina predstavlja sveobuhvatni sistem u zbrinjavanju akutno obolelih/povređenih pacijenata. Taj sistem započinje svoju aktivnost na licu mesta, na mestu povređivanja ili na mestu (u stanu, na radnom mestu itd) gde je akutno oboljenje dogodilo.

Brzina intervencije neretko znači i povećavanje šansi za pozitivan ishod lečenja. Ono što vidite u sopstvenom stanu ili u parku, pošti… bilo gde, gde ekipa hitne pomoći dođe na intervenciju, je sublimirano veliko znanje, iskustvo i spretnost. Taj prvi kontakt, prva intervencija, prve mere specijalizovane pomoći su orijentisane ka direktnom i momentalnom spašavanju života, stabilizaciji životnih funkcija i proceni da li ima potreba da se pacijent transportuje do bolnice radi nastavka daljeg dijagnostičko/terapijskog tretmana.

Osavremenjivanjem zdavstvenog sistema, dobijanjem informacija iz razvijenog sveta, i naš zdravstveni sistem, a naroćito sistem urgentne medicine, kao integralni deo sveukupnog sistema zdravstvene zaštite u Srbiji, se transformiše i stremi kako ojačanjem kapaciteta službi hitne pomoći, tako i novom vidu organizacije sitema urgentne medicine – ojačavanjem prve karike u hospitalnom zbrinjavanju pacijenata – uvođenjem i razvijanjem službi urgentnog prijema u bolnicama – mesta gde pacijent ulazi u bolnički sistem, mesto gde specijalista urgentne medicine dobija sve više na značaju, gde ima svu mogućnost dijagnostike, opservacije, lečenja i diferencijalno dijagnostičkog sagledavanja pacijenta.

Služba urgentnog prijema ima prevashodni cilj da oštrom trijažom i velikim mogućnostima dijagnostike i terapije, rastereti bolničke kapacitete, omogućivši bolje, ekonomičnije i kvalitetnije lečenje onih pacijenata čije lečenje zahteva bolnički tretman. Takođe, način rada u bolničkim jedinicana urgentne medicine je logični nastavak razmišljanja i rada ekipa hitne pomoći na terenu, te se dobija kontinuitet zbrinjavanja pacijenata, koji je od velikog značaja za njegov dalji tok lečenja.

MOTO DANA URGENTNE MEDICINE – MI SMO UVEK TU ZA VAS

Jedan od ciljeva obeležavanja Dana urgentne medicine je zbrinjavanje u urgentnim situacijama mnogo kvalitetnije kada imamo kompetentne profesionalce, lekare – specijaliste urgentne medicine i medicinske sestre koje su edukovane za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata kao i sve pridružene strukture i činioce koji učestvuju u organizovanom sistemu posvećenom urgentnom zbrinjavanju.

Pokazati celokupnom društvu kao i političkim činiocima u procesu odlučivanja da će ovakva organizacija biti korisna u cilju smanjenja stepena oboljevanja, smrtnosti ali pokazati i značajne uštede u ekonomskom smislu.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,184PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub