ВестиЕвропски дан ургентне медицине биће обележен и у Зајечару

Европски дан ургентне медицине биће обележен и у Зајечару

Европски дан ургентне медицине, 27. мај биће обележен и у Зајечару. Тим поводом у новим просторијама Црвеног крста биће организована конференција за медије, на којој ће се, између осталог, говорити о значају постојања те службе.

Почетак конференције заказан је за 11:00 сати.

27. мај је уведен као Дан ургентне медицине и промовише се од стране Европског удружења за ургентну медицину – ЕуСЕМ. Званичним обележавањем овог дана, медицинско особље које ради у одељењима ургентне медицине, жели да уједини целокупну јавност и људе који су кључни у одлучивању и размишљању о ургентној медицини, формирајући правце њеног развоја.

Ургентна медицина представља свеобухватни систем у збрињавању акутно оболелих/повређених пацијената. Тај систем започиње своју активност на лицу места, на месту повређивања или на месту (у стану, на радном месту итд) где је акутно обољење догодило.

Брзина интервенције неретко значи и повећавање шанси за позитиван исход лечења. Оно што видите у сопственом стану или у парку, пошти… било где, где екипа хитне помоћи дође на интервенцију, је сублимирано велико знање, искуство и спретност. Тај први контакт, прва интервенција, прве мере специјализоване помоћи су оријентисане ка директном и моменталном спашавању живота, стабилизацији животних функција и процени да ли има потреба да се пацијент транспортује до болнице ради наставка даљег дијагностичко/терапијског третмана.

Осавремењивањем здавственог система, добијањем информација из развијеног света, и наш здравствени систем, а нароћито систем ургентне медицине, као интегрални део свеукупног система здравствене заштите у Србији, се трансформише и стреми како ојачањем капацитета служби хитне помоћи, тако и новом виду организације ситема ургентне медицине – ојачавањем прве карике у хоспиталном збрињавању пацијената – увођењем и развијањем служби ургентног пријема у болницама – места где пацијент улази у болнички систем, место где специјалиста ургентне медицине добија све више на значају, где има сву могућност дијагностике, опсервације, лечења и диференцијално дијагностичког сагледавања пацијента.

Служба ургентног пријема има превасходни циљ да оштром тријажом и великим могућностима дијагностике и терапије, растерети болничке капацитете, омогућивши боље, економичније и квалитетније лечење оних пацијената чије лечење захтева болнички третман. Такође, начин рада у болничким јединицана ургентне медицине је логични наставак размишљања и рада екипа хитне помоћи на терену, те се добија континуитет збрињавања пацијената, који је од великог значаја за његов даљи ток лечења.

МОТО ДАНА УРГЕНТНЕ МЕДИЦИНЕ – МИ СМО УВЕК ТУ ЗА ВАС

Jeдан од циљева обележавања Дана ургентне медицине је збрињавање у ургентним ситуацијама много квалитетније када имамо компетентне професионалце, лекаре – специјалисте ургентне медицине и медицинске сестре које су едуковане за збрињавање витално угрожених пацијената као и све придружене структуре и чиниоце који учествују у организованом систему посвећеном ургентном збрињавању.

Показати целокупном друштву као и политичким чиниоцима у процесу одлучивања да ће оваква организација бити корисна у циљу смањења степена обољевања, смртности али показати и значајне уштеде у економском смислу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб