ВестиФестивал младих песника „Дани поезије” 2019 од 23. до 25. маја у...

Фестивал младих песника „Дани поезије” 2019 од 23. до 25. маја у Зајечару

34. Фестивал младих песника „Дани поезије” — Прес-конференција

У зајечарском театру данас је одржана прес-конференција на којој је било речи о предстојећем Фестивалу младих песника „Дани поезије” 2019. Директор Народног позоришта Тимочке Kрајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић” Владимир Ђуричић је истакао да је зајечарски песнички фестивал реномирана културна институција у Србији, с обзиром на то да траје 34 године. Отвориће га један од наших најзначајнијих песника Љубивоје Ршумовић, јер је сусрет са њим увек незаборавно искуство и лепо сећање у животу, поготово за младе.

Владимир Ђуричић — директор Народног позоришта Тимочке Kрајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић”

Председник Уметничког савета Фестивала младих песника Саша Јеленковић је подсетио да је укупно трајање фестивала 34 године, али не у континуитету. Након паузе од десетак година, на предлог тадашњих градских власти Фестивал су 1992. године поново покренули Милош Петковић и он, и од тада се непрекидно организује. Зајечарски песнички фестивал је један од два релевантна фестивала поезије у Србији, а други је у Врбасу. Јеленковић је потом упознао новинаре са садржајем песничке манифестације.

Саша Јеленковић — председник Уметничког савета Фестивала младих песника

Фестивал ће бити отворен 23. маја у 13 сати, у сали зајечарског позоришта. Говорећи о Љубивоју Ршумовићу који ће отворити фестивал, Јеленковић је нагласио да је он један од последњих живих класика српске поезије али и да је његова поезија у довољној мери модерна да може да се направи конекција између онога што се промовише на фестивалу и онога што Ршумовић чини у својој поезији.

Првог дана фестивала биће представљен Драган Јовановић Данилов, један од најнаграђиванијих српских песника, а међународни карактер фестивала који се организатори труде да одрже биће представљен кроз поезију Петера Семолича, једног од најзначајнијих живих словеначких песника. Чућемо његову поезију на словеначком, али и на српском језику, у преводу Драгане Бојанић Тијардовић.

„Да овај фестивал не би био само ревијалног карактера, већ и интерактиван, ове године организоваћемо радионице креативног писања поезије ’Стремљења’ које је осмислио песник Милош Петковић, а које ће бити одржане 24. и 25. маја”, рекао је Јеленковић и додао да је Фестивал и у знаку превода стране поезије. Биће представљена поезија песника са Kариба Дерека Волкота и песника и из Норвешке Лаш Соби Kристенсена.

34. Фестивал младих песника „Дани поезије” — Прес-конференција

Традиционално вече „Песник лауреат” биће одржано у Радул-беговом конаку 24. маја у 20:00 сати. Гошћа је Бојана Стојановић Пантовић која је прошле године за своју поезију добила две књижевне награде: „Васко Попа” и „Ђура Јакшић”.

Последње вечери фестивала, 25. маја од 19:00 сати биће приређена промоција књиге „Свакодневна антика” прошлогодишње победнице Фестивала младих песника Анастасие Стоиљковић. О књизи ће говорити председник жирија Фестивала Дејан Алексић. Сат касније предвиђен је наступ овогодишњих финалиста фестивала, младих песника који су се кроз конкурс који је расписан квалификовали да наступе на завршној вечери фестивала, од којих ће један бити награђен штампањем књиге .

34. Фестивал младих песника „Дани поезије” — Прес-конференција

„Ове године традиционалну награду ’Сергије Лајковић’ добиће часопис ’Браничево’ и главна уредница Биљана Миловановић Живак”, саопштио је Саша Јеленковић на данашњој конференцији за новинаре.

34. Фестивал младих песника „Дани поезије”

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,352ПратилацаЛајкуј
4,211ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб