VestiFestival mladih pesnika „Dani poezije” 2019 od 23. do 25. maja u...

Festival mladih pesnika „Dani poezije” 2019 od 23. do 25. maja u Zaječaru

34. Festival mladih pesnika „Dani poezije” — Pres-konferencija

U zaječarskom teatru danas je održana pres-konferencija na kojoj je bilo reči o predstojećem Festivalu mladih pesnika „Dani poezije” 2019. Direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić je istakao da je zaječarski pesnički festival renomirana kulturna institucija u Srbiji, s obzirom na to da traje 34 godine. Otvoriće ga jedan od naših najznačajnijih pesnika Ljubivoje Ršumović, jer je susret sa njim uvek nezaboravno iskustvo i lepo sećanje u životu, pogotovo za mlade.

Vladimir Đuričić — direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović”

Predsednik Umetničkog saveta Festivala mladih pesnika Saša Jelenković je podsetio da je ukupno trajanje festivala 34 godine, ali ne u kontinuitetu. Nakon pauze od desetak godina, na predlog tadašnjih gradskih vlasti Festival su 1992. godine ponovo pokrenuli Miloš Petković i on, i od tada se neprekidno organizuje. Zaječarski pesnički festival je jedan od dva relevantna festivala poezije u Srbiji, a drugi je u Vrbasu. Jelenković je potom upoznao novinare sa sadržajem pesničke manifestacije.

Saša Jelenković — predsednik Umetničkog saveta Festivala mladih pesnika

Festival će biti otvoren 23. maja u 13 sati, u sali zaječarskog pozorišta. Govoreći o Ljubivoju Ršumoviću koji će otvoriti festival, Jelenković je naglasio da je on jedan od poslednjih živih klasika srpske poezije ali i da je njegova poezija u dovoljnoj meri moderna da može da se napravi konekcija između onoga što se promoviše na festivalu i onoga što Ršumović čini u svojoj poeziji.

Prvog dana festivala biće predstavljen Dragan Jovanović Danilov, jedan od najnagrađivanijih srpskih pesnika, a međunarodni karakter festivala koji se organizatori trude da održe biće predstavljen kroz poeziju Petera Semoliča, jednog od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika. Čućemo njegovu poeziju na slovenačkom, ali i na srpskom jeziku, u prevodu Dragane Bojanić Tijardović.

„Da ovaj festival ne bi bio samo revijalnog karaktera, već i interaktivan, ove godine organizovaćemo radionice kreativnog pisanja poezije ’Stremljenja’ koje je osmislio pesnik Miloš Petković, a koje će biti održane 24. i 25. maja”, rekao je Jelenković i dodao da je Festival i u znaku prevoda strane poezije. Biće predstavljena poezija pesnika sa Kariba Dereka Volkota i pesnika i iz Norveške Laš Sobi Kristensena.

34. Festival mladih pesnika „Dani poezije” — Pres-konferencija

Tradicionalno veče „Pesnik laureat” biće održano u Radul-begovom konaku 24. maja u 20:00 sati. Gošća je Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju poeziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa” i „Đura Jakšić”.

Poslednje večeri festivala, 25. maja od 19:00 sati biće priređena promocija knjige „Svakodnevna antika” prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković. O knjizi će govoriti predsednik žirija Festivala Dejan Aleksić. Sat kasnije predviđen je nastup ovogodišnjih finalista festivala, mladih pesnika koji su se kroz konkurs koji je raspisan kvalifikovali da nastupe na završnoj večeri festivala, od kojih će jedan biti nagrađen štampanjem knjige .

34. Festival mladih pesnika „Dani poezije” — Pres-konferencija

„Ove godine tradicionalnu nagradu ’Sergije Lajković’ dobiće časopis ’Braničevo’ i glavna urednica Biljana Milovanović Živak”, saopštio je Saša Jelenković na današnjoj konferenciji za novinare.

34. Festival mladih pesnika „Dani poezije”

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,353PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub