Тимочка КрајинаЗајечарФондација "Дивац" позива младе да се пријаве за чланове одбора Омладинског фонда...

Фондација „Дивац“ позива младе да се пријаве за чланове одбора Омладинског фонда у Зајечару

Фондација „Ана и Владе Дивац“ расписала је конкурс за чланове одбора Омладинских фондова у Обреновцу, Прокупљу, Зајечару, Власотинцу и Владичином Хану, на који могу да се пријаве млади од 18 до 30 година.

Као чланови ових одбора, биће у прилици да одлучују о одабиру и додели новчаних средстава иницијативама које покрећу и воде млади.

На конкурс могу да се пријаве сви млади који желе нешто да ураде за своју локалну заједницу, умеју да препознају потребе својих вршњака и спремни су да волонтерски допринесу раду Омладинског фонда, а у трајању од најмање годину дана од кад постану члан/ица Одбора. Посебан подстицај и мотивација за учешће на конкурсу је за младе из сеоских заједница, повратнике, жене, Роме, када је горња старосна граница 40 година.

Међу задужењима која ће имати је промовисање програма и едукација младих о писању пројеката, а главни задатак биће отварање конкурса за пројекте неформалних група младих у њиховој општини, одабир иницијатива које ће добити бесповратна новчана средства из Дивац омладинског фонда, као и надгледање реализације и евалуација пројеката.

„Млади су често искључени из процеса доношења одлука, посебно на локалном нивоу и у мањим срединама. Зато им нудимо прилику да постану део одбора Омладинских фондова и сами одлучују о иницијативама којима ће бити додељена новчана средства, а које ће бити предложене и вођене од стране њихових вршњака. Учешће младих у развоју локалне заједнице не подразумева само спровођење одређених активности, већ је потребно да буду и део процеса доношења одлука. Рад Омладинских фондова фокусиран је на ових пет општина са жељом да их укључимо у стварање боље перспективе за младе људе у руралним срединама“, изјавила је Јелена Ракић из Фондације „Ана и Владе Дивац“.

„Град Зајечар, подржао је омладински фонд финансијским средствима које ове године планира да увећа, с обзиром да смо у претходном циклусу имали одличне пројекте и велики број младих који је у њима учествовао. Ово је добар начин да се младима пружи прилика да учествују у процесима доношења одлука, тиме што ће постати чланови или чланице одбора Омладинског фонда и одлучивати о активностима које ће се финансирати“ изјавила је Миа Вукић Витомировић, координаторка Канцеларије за младе града Зајечара.

У оквиру пројекта Немачке развојне сарадње “Перспективе за младе у руралним срединама у Србији” који спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством туризма и омладине, подржавају се омладински фондови у изабраним заједницама: Обреновац, Прокупље, Зајечар, Власотинце и Владичин Хан. У току претходне године подржано је укупно 63 пројеката младих из ових пет локалних самоуправа.

Конкурс је отворен до 21. августа 2023. године, а све додатне информације доступне су на ОВОМ ЛИНКУ.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,733ПратилацаЛајкуј
4,364ПратилацаЗапрати
1,266ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб