Тимочка КрајинаЗајечарГенерални конзул Румуније у Зајечару Миоара Стефан: Унапредићемо сарадњу у области економије...

Генерални конзул Румуније у Зајечару Миоара Стефан: Унапредићемо сарадњу у области економије и културе са градом Зајечаром (ФОТО + ВИДЕО)

Генерални конзул Румуније у Зајечару Миоара Стефан: Унапредићемо сарадњу у области економије и културе са градом Зајечаром

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић састао се са генералним конзулом Румуније у Зајечару Миоаром Стефан.

Овом приликом било је речи о унапређењу сарадње у области економије и културе као и обнови братских односа између града Зајечара и румунског града Калараш. Разговарало се и о обнови Еврорегиона „Дунав 21”, који је успостављен почетком двехиљадитих година између Зајечара, Видина и Калафата.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Потребно је да почнемо да радимо за добробит и једног и другог народа, и румунског и српског и да успоставимо једну лепу сарадњу. Отворили смо много тема, од обнове рада Еврорегиона ’Дунав 21’, који је запостављен задњих десетак година, неактивне су биле све три стране, и бугарска и румунска и српска, а отварају нам се многи простори за коришћење европских фондова и за сарадњу, како на културном плану, тако и на економском и инфраструктурном плану. Говорили смо о побољшању делова све три земље, ових који чине Еврорегион ’Дунав 21’ поприлично су скрајнути са европских путева и то морамо да заједно радимо и да вратимо када је у питању саобраћајна инфраструктура, и друмски и железнички саобраћај и остало. Разговарали смо и о културној сарадњи и милион ствари можемо да урадимо, а разговарали смо и о значају покојног академика Адама Пуслојића, као румунског академика да му одамо заједнички признање за све оно што је за живота урадио за наша два народа. Разговарали смо и о томе поново појачамо братске односе између града Калараш у Румунији и града Зајечара и много ми је драго што њена екселенција има пријатељске везе у Каларашу. Мислим да ћемо врло брзо обновити и ту сарадњу. Очекујемо и врло брзо, ја сам предложио да Зајечар буде домаћин сусрета три градоначелника који носе Еврорегион ’Дунав 21’, а то су градови Зајечар, Видин и Калафат”, истакао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Генерални конзул Румуније у Зајечару Миоара Стефан: Унапредићемо сарадњу у области економије и културе са градом Зајечаром

Њена екселенција госпођа Миоара Стефан у Зајечар је на ову дужност стигла септембра месеца протекле године и у њеној надлежности је 6 округа са подручја источне и југоисточне Србије.

Миоара Стефан – Њ.Е. генералног конзула Румуније у Зајечару

„Захваљујем се и градоначелнику Ничићу на ажурности којом ми је одговорио на захтев за састанак, као јасан доказ о отворености према Румунији. Румунија и Србија имају изванредну билатералну сарадњу, засновану на дугој традицији и добрим комшијским односима. Румунија подржава тежњу Србије ка чланству у Европској унији, разговарала сам са градоначелником о начину којим бисмо могли конкретно да подржимо овај интеграциони напор Србије ка чланству ЕУ. Разоварали смо и о питањима бројних других области сарадње између региона Зајечара, Калараша и Долша. Причали смо о блиској сарадњи између Зајечара и народа Румуније, колико оних који се налазе у непосредном комшилуку, толико и округа Калараш са којим је Зајечар побратимљен и округом Долш. Припадници националних мањина са обе стране границе представљају мост од примарног значаја између Румуније и Србије. Очување културног и етничког идентитета представља сталну бригу државних органа двеју земаља. Желим да на крају мог мандата људи са ових простора да се радо сећају мене и мојих активности овде”, поручила је њена екселенција госпођа Миоара Стефан.

Генерални конзул Румуније у Зајечару Миоара Стефан: Унапредићемо сарадњу у области економије и културе са градом Зајечаром

Конзулат Републике Румуније у Зајечару, у Кумановској улици, постоји још од 2012. године.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб