VestiGoogle Maps će omogućiti izbegavanje neosvetljenih ulica

Google Maps će omogućiti izbegavanje neosvetljenih ulica

Google Maps — Funkcija za izbegavanje neosvetljenih ulica

Google mape su odlične za snalaženje tokom vožnje i korišćenja javnog prevoza, međutim u ovoj godini gigant je takođe uveo i više funkcija usmerenih na hodanje i pešačenje.

Nedavno je kompanija predstavila AR uputstva za kretanje i detaljne glasovne smernice za hodanje za osobe sa oštećenim vidom. Google će u budućnosti možda dodati još jednu novu funkciju koja će ljudima pomoći da pronađu sigurnije ulice za šetnju noću.

Kako prenosi „XDA Developers”, Android razvojna zajednica čiji su članovi analizirali Android APK radi traženja neobjavljenih funkcija, na Google mapama postoje pokazatelji o novom sloju pod nazivom „lightning“, odnosno „rasveta“.

Ovo bi moglo da pomogne šetačima koji žele da izbegnu mračne ulice noću, što brine mnoge korisnike, barem prema popularnom tvitu od pre nekoliko meseci.

Uključivanjem opcije koja se tek treba pojaviti u službenoj aplikaciji korisniku bi se mogao na ekranu ukazati nešto drugačiji prikaz ulica, i to ističući one koje imaju kvalitetniju javnu rasvetu. Time bi oni izgubljeni u nepoznatom gradu ili pak oni koji ne žele noću da hodaju sumnjivim mračnim uličicama mogli dobiti pomoć.

Dobro osvetljene ulice bile bi na Google mapama obojene žutom bojom i tako bi bile označene kao „sigurne“. Ovaj potez mogao bi da bude od koristi u opasnim četvrtima ili gradovima u kojima su upravo slabo osvetljene ulice leglo kriminala, pa bi manje korisnika verovatno zalutalo u takve kvartove.

Za sada je ova mogućnost tek u razvoju pa ne postoje screenshoti koji bi pokazali kako stvar funkvioniše u praksi. Isto tako nije poznato odakle bi Google dolazio do podataka o nivou osvetljenosti pojedine ulice – ali, moguće je da će se isti prikupljati snimanjem iz satelita kao što se dobijaju i ostali kartografski snimci ovog servisa.

Jedino pitanje je kako će Google prikupljati informacije o osvetljenosti ulica. Infrastruktura koja uključuje pametna ulična svetla još uvek je retka, pa kompanija može da prikuplja podatke koje su korisnici priložili, slično kao i za saobraćajne nezgode.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,354PratilacaLajkuj
4,211PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub