Timočka Timočka
Početna / Vesti / Google Maps će omogućiti izbegavanje neosvetljenih ulica
Google Maps — Funkcija za izbegavanje neosvetljenih ulica

Google Maps će omogućiti izbegavanje neosvetljenih ulica

Google mape su odlične za snalaženje tokom vožnje i korišćenja javnog prevoza, međutim u ovoj godini gigant je takođe uveo i više funkcija usmerenih na hodanje i pešačenje.

Nedavno je kompanija predstavila AR uputstva za kretanje i detaljne glasovne smernice za hodanje za osobe sa oštećenim vidom. Google će u budućnosti možda dodati još jednu novu funkciju koja će ljudima pomoći da pronađu sigurnije ulice za šetnju noću.

Kako prenosi „XDA Developers”, Android razvojna zajednica čiji su članovi analizirali Android APK radi traženja neobjavljenih funkcija, na Google mapama postoje pokazatelji o novom sloju pod nazivom “lightning”, odnosno “rasveta”.

Ovo bi moglo da pomogne šetačima koji žele da izbegnu mračne ulice noću, što brine mnoge korisnike, barem prema popularnom tvitu od pre nekoliko meseci.

Uključivanjem opcije koja se tek treba pojaviti u službenoj aplikaciji korisniku bi se mogao na ekranu ukazati nešto drugačiji prikaz ulica, i to ističući one koje imaju kvalitetniju javnu rasvetu. Time bi oni izgubljeni u nepoznatom gradu ili pak oni koji ne žele noću da hodaju sumnjivim mračnim uličicama mogli dobiti pomoć.

Dobro osvetljene ulice bile bi na Google mapama obojene žutom bojom i tako bi bile označene kao “sigurne”. Ovaj potez mogao bi da bude od koristi u opasnim četvrtima ili gradovima u kojima su upravo slabo osvetljene ulice leglo kriminala, pa bi manje korisnika verovatno zalutalo u takve kvartove.

Za sada je ova mogućnost tek u razvoju pa ne postoje screenshoti koji bi pokazali kako stvar funkvioniše u praksi. Isto tako nije poznato odakle bi Google dolazio do podataka o nivou osvetljenosti pojedine ulice – ali, moguće je da će se isti prikupljati snimanjem iz satelita kao što se dobijaju i ostali kartografski snimci ovog servisa.

Jedino pitanje je kako će Google prikupljati informacije o osvetljenosti ulica. Infrastruktura koja uključuje pametna ulična svetla još uvek je retka, pa kompanija može da prikuplja podatke koje su korisnici priložili, slično kao i za saobraćajne nezgode.

Možda će Vas zanimati

Veb platforma putevi vina „Duh Balkana”

Počela sa radom specijalizovana veb platforma putevi vina „Duh Balkana”

Danas je počela sa radom specijalizovana veb platforma putevi vina „Duh Balkana”.Na platformi je detaljno …

Digitalna platforma nematerijalnog kulturnog nasleđa Zaječarskog i Vidinskog okruga

Postavljena digitalna platforma nematerijalnog kulturnog nasleđa Zaječarskog i Vidinskog okruga

100 najreprezentativnijih primera nematerijalnog kulturnog nasleđa Zaječarskog i Vidinskog okruga na jednom mestu!Legende, govori, manifestacije, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica