ВестиGoogle Maps ће омогућити избегавање неосветљених улица

Google Maps ће омогућити избегавање неосветљених улица

Google Maps — Функција за избегавање неосветљених улица

Google мапе су одличне за сналажење током вожње и коришћења јавног превоза, међутим у овој години гигант је такође увео и више функција усмерених на ходање и пешачење.

Недавно је компанија представила AR упутства за кретање и детаљне гласовне смернице за ходање за особе са оштећеним видом. Google ће у будућности можда додати још једну нову функцију која ће људима помоћи да пронађу сигурније улице за шетњу ноћу.

Како преноси „XDA Developers”, Андроид развојна заједница чији су чланови анализирали Андроид АПК ради тражења необјављених функција, на Google мапама постоје показатељи о новом слоју под називом „lightning“, односно „расвета“.

Ово би могло да помогне шетачима који желе да избегну мрачне улице ноћу, што брине многе кориснике, барем према популарном твиту од пре неколико месеци.

Укључивањем опције која се тек треба појавити у службеној апликацији кориснику би се могао на екрану указати нешто другачији приказ улица, и то истичући оне које имају квалитетнију јавну расвету. Тиме би они изгубљени у непознатом граду или пак они који не желе ноћу да ходају сумњивим мрачним уличицама могли добити помоћ.

Добро осветљене улице биле би на Google мапама обојене жутом бојом и тако би биле означене као „сигурне“. Овај потез могао би да буде од користи у опасним четвртима или градовима у којима су управо слабо осветљене улице легло криминала, па би мање корисника вероватно залутало у такве квартове.

За сада је ова могућност тек у развоју па не постоје сцреенсхоти који би показали како ствар функвионише у пракси. Исто тако није познато одакле би Google долазио до података о нивоу осветљености поједине улице – али, могуће је да ће се исти прикупљати снимањем из сателита као што се добијају и остали картографски снимци овог сервиса.

Једино питање је како ће Google прикупљати информације о осветљености улица. Инфраструктура која укључује паметна улична светла још увек је ретка, па компанија може да прикупља податке које су корисници приложили, слично као и за саобраћајне незгоде.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб