Тимочка КрајинаБорУдружење „Сигурне стазе” из Бора добитник Плакете за иновативан старт-ап подухват

Удружење „Сигурне стазе” из Бора добитник Плакете за иновативан старт-ап подухват

Удружење „Сигурне стазе” Бор добитник Плакете за иновативан старт-ап подухват

Друштво за информатику Србије доделило је Плакету удружењу „Сигурне стазе” из Бора за иновативан старт-ап подухват и за изванредне доприносе у развоју информационих технологија у 2021. години.

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Mobility Bor

Плакета је додељена за развој првог ГИС софтвера „Mobility Bor” за урбану мобилност на територији југоисточне Европе и за мобилну и веб ГИС апликацију „Приступачност Бор” за особе са инвалидитетом на територији града Бора.

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Приступачност Бор

„Темељ наших пројеката је коришћење отворених података употребом информационих технологија и визуелизација и просторизација тих података у циљу стратешког управљања безбедношћу саобраћаја и урбане мобилности.

Наше интерактивне ГИС платформе обилују подацима који се тичу рањивих учесника у саобраћају (деца, старија лица, особе са инвалидитетом, пешаци, бициклисти…). Наиме, захваљујући употреби отворених података добили смо обележја безбедности саобраћаја на територији града Бора као што су просторна расподела саобраћајних незгода, проблеме у зонама школа, оцена стања приступачности инфраструктуре за особе са инвалидитетом, локације визоког ризика итд. А све у циљу давања предлога на којим местима је у Бору потребно пројектовати зоне 30, зоне успореног саобраћаја, бициклистичке стазе/траке, сигурне стазе за кретање ученика основних и средњих школа итд”, истиче Игор Велић испред удружења „Сигурне стазе” Бор.

Игор додаје да су захваљујући ГИС-у развили савремену методологију прикупљања и обраде података на основу којих су вршили различите анализе свих прикупљених просторних и атрибутативних сетова података, конверзију тих података у формате неопходне за веб и мобилни приказ, дизајнирање, као и израду веб интерактивних мапа.

Удружење „Сигурне стазе” Бор добитник Плакете за иновативан старт-ап подухват

ГИС платформе „Mobility Bor” и „Приступачност Бор” представљају недвосмислено средство комуникације између свих актера у сфери саобраћајног и урбанистичког уређења града Бора, као и у двосмерној комуникацији струке и „политике“, струке и грађана, грађана и доносиоца одлука. Самим тим представља користан алат за локалну самоуправу и доносиоце одлука у циљу стратешког управљања урбаном мобилношћу.

„С тим у вези, наше ГИС платформе садрже и ‘crowdsourcing’ компоненту која омогућује преглед, унос и измене података од стране грађана, чиме се пружа могућност свим грађанима Бора да обележе локације на карти, додају фотографије, поставе опис и дају своје предлоге у циљу унапређења урбанистичке и саобраћајне инфраструктуре на територији града Бора.

Оваква методологија и технологија прикупљања, анализе, синтезе и презентовања података је у последње време позната као ‘citizen science’. ГИС са таквим методама и технологијама партиципације се, по нашем мишљењу, врло ефикасно може користити као инструмент јавног увида у просторном, урбанистичком, саобраћајном планирању, екологији, и другим струкама које се везују за простор”, истиче Велић.

Пројекти су представљени на међународној конференцији Безбедност саобраћаја у локалној заједници, у Дому Народне скупштине Републике Србије и на 6. CIVINET форуму мреже југоисточне Европе за урбану мобилност.

Унапређење саобраћајног и урбанистичког простора је незамисливо без употребе отворених података, информационих технологија и софтверског инжињеринга. У овој спрези видимо развој паметних градова („smart city“) и примену „хуманог инжењеринга“. Концепта који се у основи фокусира на човека и окреће стварним захтевима и проблемима које имају корисници.

Удружење „Сигурне стазе” Бор добитник Плакете за иновативан старт-ап подухват

Подаци на којима се заснивају пројекти овог удружења заправо представљају скуп саобраћајних, урбанистичких, грађевинских, архитектонских и других мера са циљем формирања јединственог, безбедног, амбијентално прихватљивог и подједнако доступног простора за све кориснике.

Пројекти се везују за циљеве управо проглашене декаде безбедности саобраћаја (2021. до 2031.) од стране Уједнињених нација, као и за један од циљева одрживог развоја Уједињених нација који носи назив „Одрживи градови и заједнице” који има за циљ стварање одрживих градова – градова који су приступачни, са добрим системом јавног превоза, бициклистичком и пешачком инфраструктуром и великим бројем зелених површина.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб