Timočka KrajinaBorUdruženje „Sigurne staze” iz Bora dobitnik Plakete za inovativan start-ap poduhvat

Udruženje „Sigurne staze” iz Bora dobitnik Plakete za inovativan start-ap poduhvat

Udruženje „Sigurne staze” Bor dobitnik Plakete za inovativan start-ap poduhvat

Društvo za informatiku Srbije dodelilo je Plaketu udruženju „Sigurne staze” iz Bora za inovativan start-ap poduhvat i za izvanredne doprinose u razvoju informacionih tehnologija u 2021. godini.

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Mobility Bor

Plaketa je dodeljena za razvoj prvog GIS softvera „Mobility Bor” za urbanu mobilnost na teritoriji jugoistočne Evrope i za mobilnu i veb GIS aplikaciju „Pristupačnost Bor” za osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Bora.

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Pristupačnost Bor

„Temelj naših projekata je korišćenje otvorenih podataka upotrebom informacionih tehnologija i vizuelizacija i prostorizacija tih podataka u cilju strateškog upravljanja bezbednošću saobraćaja i urbane mobilnosti.

Naše interaktivne GIS platforme obiluju podacima koji se tiču ranjivih učesnika u saobraćaju (deca, starija lica, osobe sa invaliditetom, pešaci, biciklisti…). Naime, zahvaljujući upotrebi otvorenih podataka dobili smo obeležja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora kao što su prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda, probleme u zonama škola, ocena stanja pristupačnosti infrastrukture za osobe sa invaliditetom, lokacije vizokog rizika itd. A sve u cilju davanja predloga na kojim mestima je u Boru potrebno projektovati zone 30, zone usporenog saobraćaja, biciklističke staze/trake, sigurne staze za kretanje učenika osnovnih i srednjih škola itd”, ističe Igor Velić ispred udruženja „Sigurne staze” Bor.

Igor dodaje da su zahvaljujući GIS-u razvili savremenu metodologiju prikupljanja i obrade podataka na osnovu kojih su vršili različite analize svih prikupljenih prostornih i atributativnih setova podataka, konverziju tih podataka u formate neophodne za veb i mobilni prikaz, dizajniranje, kao i izradu veb interaktivnih mapa.

Udruženje „Sigurne staze” Bor dobitnik Plakete za inovativan start-ap poduhvat

GIS platforme „Mobility Bor” i „Pristupačnost Bor” predstavljaju nedvosmisleno sredstvo komunikacije između svih aktera u sferi saobraćajnog i urbanističkog uređenja grada Bora, kao i u dvosmernoj komunikaciji struke i „politike“, struke i građana, građana i donosioca odluka. Samim tim predstavlja koristan alat za lokalnu samoupravu i donosioce odluka u cilju strateškog upravljanja urbanom mobilnošću.

„S tim u vezi, naše GIS platforme sadrže i ‘crowdsourcing’ komponentu koja omogućuje pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju unapređenja urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora.

Ovakva metodologija i tehnologija prikupljanja, analize, sinteze i prezentovanja podataka je u poslednje vreme poznata kao ‘citizen science’. GIS sa takvim metodama i tehnologijama participacije se, po našem mišljenju, vrlo efikasno može koristiti kao instrument javnog uvida u prostornom, urbanističkom, saobraćajnom planiranju, ekologiji, i drugim strukama koje se vezuju za prostor”, ističe Velić.

Projekti su predstavljeni na međunarodnoj konferenciji Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije i na 6. CIVINET forumu mreže jugoistočne Evrope za urbanu mobilnost.

Unapređenje saobraćajnog i urbanističkog prostora je nezamislivo bez upotrebe otvorenih podataka, informacionih tehnologija i softverskog inžinjeringa. U ovoj sprezi vidimo razvoj pametnih gradova („smart city“) i primenu „humanog inženjeringa“. Koncepta koji se u osnovi fokusira na čoveka i okreće stvarnim zahtevima i problemima koje imaju korisnici.

Udruženje „Sigurne staze” Bor dobitnik Plakete za inovativan start-ap poduhvat

Podaci na kojima se zasnivaju projekti ovog udruženja zapravo predstavljaju skup saobraćajnih, urbanističkih, građevinskih, arhitektonskih i drugih mera sa ciljem formiranja jedinstvenog, bezbednog, ambijentalno prihvatljivog i podjednako dostupnog prostora za sve korisnike.

Projekti se vezuju za ciljeve upravo proglašene dekade bezbednosti saobraćaja (2021. do 2031.) od strane Ujedninjenih nacija, kao i za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice” koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,106PratilacaLajkuj
4,157PratilacaZaprati
1,246PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx